Учителите, които ще проверяват изпитните работи, ще минат допълнително обучение за спецификите на електронната платформа

Проверката на тестовете на седмокласниците от Националното външно оценяване вече ще става онлайн. Писмените работи на кандидат-гимназистите  в края на основното им образование от догодина ще се оценяват чрез електронна платформа. Разработките ще бъдат сканирани и разпределяни на случаен принцип в регионалните центрове в страната. Там те ще се оценяват анонимно от членове на националните комисии. Целта на промяната е максимална обективност, безпристрастност и ускоряване на проверката, обясняват от Министерството на образованието. До този момент проверката на тестовете по български език и математика ставаше от регионални комисии, оглавявани от експерти на Регионалното управление на образованието.

От две години оценяването на матурите на зрелостниците се извършва също онлайн в няколко центъра в страната, като по този начин не се налага учителите да пътуват до столицата. Преподавателите, които ще проверяват изпитните работи от НВО, ще минат допълнително обучение за спецификите на електронната платформа.

Другата промяна за 7-класниците е, че външното оценяване по двата предмета ще се проведе през юни.