Отрасловият съвет реши: Всички учители ще получат заплати за времето на дистанционното обучение, от 13 до 16 април ще бъде въведен разтоварващ за учениците

От следващата седмица, по предложение на министър Красимир Вълчев и с подкрепа на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование може да се поставят оценки при дистанционното обучение. Препоръчва се на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетост на учители и персонал – по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник.

Всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистанционно обучение ще бъдат изплатени, реши още Отрасловият съвет. Изискването бе учителите да са водили обучение в електронна среда 5 астрономически часа, което включва и подготовка на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица. Учителите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са провели.

В периода от 13 до 16 април ще бъде въведен облекчен (разтоварващ за учениците) дистанционен учебен режим. В зависимост от спецификата на училището, в рамките от 2 до 4 часа, може да се акцентира върху занимания по интереси (за физически дейности, изобразително изкуство и музика), за занимания с педагогическите съветници или дискусии по темите за часа на класа.

Синдикат „Образование“ към КТ „Пдкрепа” постави въпроса за детските градини, в които педагогически и непедагогически служители са в платен отпуск. За тях няма ясен регламент, като някои общини са одобрили варианти на дистанционна дейност. Ще бъдат обмислени и приложени възможности за дейности по график за поддържане на хигиената в сградите, за консултации с родители, за подпомагане на други дейности в градината. Предстои да бъде проведена дистанционна среща с Националното сдружение на общините за добри практики в различни градове по ангажиментите на персонала.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.