Талантите на ПГ по кожени изделия и текстил представиха хипи мода, диско стил и етно мотиви върху съвременни облекла на стълбите на Водната каскада

Официална бяла рокля, гарнирана с цветя от оранжеви, червени и жълти найлонови торбички обра овациите на годишното ревю на Професионална гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“. Учениците избраха стълбите на Водната каскада, за да дефилират с облеклата и изделията, изработени в часовете по практика.

Публиката се върна в годините на хипи модата, на шарените и широки дрехи, които дават максимална свобода в движението на тялото. Учениците от специалност „Фризьорство“ се бяха погрижили за естествените прически. „Любовта и мирът остават знакови символи в облеклото на хипитата“, поясни преподавателят по английски и руски език Наталия Малечкова, която помагала на децата с идеи. На фона на култовата песен от филма „Коса“ – „Let the Sunshine In“ учениците от специалност „Бутикови облекла“ представиха дамско кожено яке с ресни, кожен елек и асиметрична дънкова пола.

Епохата на диско стила в модата вече е далече в миналото, но елементи и цветове от периода на 70-те и 80-те години на миналия век бяха пресъздадени в костюми от лъскави материи, ярки цветове, тениски, бродирани с пайети. Асен излезе с фланелка в черно и сребристо, Ваня дефилира с кожен гащеризон с ефект на крокодилска кожа, а Елеонора – по клин и бюстие в златно. Наска от 8 клас се разходи с малката си черна рокля, а ефектът на тоалета на Гинка бяха дългите сребърни ресни. На сцената се появи и Майкъл Джексън с лунната си походка. Облечена в лъскав червен костюм и черна шапка, Мария Асенова влезе в ролята на Краля на попа, показа завидни танцувални умения и събра овациите на минувачите по Главната, на родителите от Арман махала, дошли да аплодират децата си, и на своите съученици.

В продължение на година гимназистите от 8 до 11 клас работили по темата „Еклектика“, избрана за традиционното годишно дефиле. “Според Карл Лагерфелд модата на 20-те години на нашия век ще е онази от 80-те на миналия”, категоричен е директорът на училището Михаил Казанджиев. За да се потопят в онова време, учениците се върнали назад с музиката на „Би Джийс“ и „Бийтълс“, “АББА”, “Ролинг Стоунс”.

На финала на дефилето бяха представени етно интерпретациите – ленена рокля с щамповани рози и друга – с апликирани жирафи, бяла ленена туника с етно колан и чанта. Гвоздеят бе костюмът, с който училището участва на националното състезание „Млади таланти в модата“ – рокля в екрю с имитация на ширити и дълбоки цепки отстрани.

За да сътворят моделите си младите дизайнери получили изключителната подкрепа на преподавателите си инж. Валентина Георгиева и инж. Дорка Недева. За аксесоарите и чантите се погрижили младежите, направлявани от Добрина Данова и Антония Михайлова.