В кампанията се включиха всички училища от районите „Централен“ и „Тракия“

Ученици от  всички паралелки на ОУ „Княз Александър I“ участваха в кампания „Екошампиони“, организирана от ЕКОПАК България в партньорство с Община Пловдив. Те успяха да предадат 345 кг пластмасови бутилки и алуминиеви кенове. В предоставените от екоорганизацията жълти чували, децата събраха количеството пластмасови и оставиха на посочния пункт.

Целта на кампанията е да бъдат информирани и мотивирани учениците и техните семейства да събрат разделно и да рециклират пластмасови и алуминиеви отпадъци и така да помогнат за чистотата на природата и града, в който живеят. Участие в нея взеха всички училища от районите „Централен“ и „Тракия“, където бяха проведени и тематични уроци за разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци, опазване на околната среда и устойчиво развитие с помощни материали от образователната платформа „Рециклиращо училище“.

Всички получиха като награда за участие 5 футболни, 5 баскетболни и 5 волейболни топки, както и грамота за участие с отбелязано количеството събран материал. Предстои да бъде обявено училището победител. Голямата награда е изграждане на зона за еко-междучасие, оборудвана с места за сядане и почивка ( тип пуфове/барбарони), малка библиотека с книги, настолни игри, масичка и информационно табло. Зоната ще бъде модулна, така че да може да се постави на най-подходящото, избрано от училището място.