В отвореното до МОН педагогическият екип на училището настоява също за въвеждане на система, при която оценките от знанията и поведението на ученика да са свързани

Изработване на държавна стратегия за защита на учителите и служителите от агресия във всичките й форми. За това настоява в отворено писмо до МОН педагогическият екип на ОУ „Княз Александър I”.

Повод за реакция на учителите е инцидентът от 23 януари, когато 50-годишен мъж нахлу в класната стая, нападна седмокласник и демонстрира агресивно поведение пред преподавателя. Главният герой се оказа баща на момиче в пети клас. Родителят избутал охраната при входа на сградата и така успял да стигне до кабинета по химия, където започнал саморазправа с 13-годишното момче. От ръководството на училището подали сигнал на телефон 112. Бащата е бил задържан за 24 часа, образувано беше и досъдебно производство. По споразумение на прокуратурата и на защитата на подсъдимия, одобрено от Районен съд-Пловдив,  на мъжа днес бе наложено наказание от девет месеца „лишаване от свобода“  условно с три години изпитателен срок. Той е признал вината си.

Учителите от пловдивското училище настояват и за приемането на закон, с който да се инкриминира насилието срещу личността на работещи в системата на образованието. Те предлагат въвеждането на система, при която оценките от знанията и поведението на ученика да са свързани.

„Изразяваме своето възмущение и непримиримост към всички форми на агресия, зад които, често, стоят родители. Такива прояви уронват престижа на учителите, увреждат здравето им, влияят върху възпитанието на подрастващите и задават неприемлив модел на поведение”, се казва още в отвореното писмо, подписано от 98 преподаватели.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.