В отвореното до МОН педагогическият екип на училището настоява също за въвеждане на система, при която оценките от знанията и поведението на ученика да са свързани

Изработване на държавна стратегия за защита на учителите и служителите от агресия във всичките й форми. За това настоява в отворено писмо до МОН педагогическият екип на ОУ „Княз Александър I”.

Повод за реакция на учителите е инцидентът от 23 януари, когато 50-годишен мъж нахлу в класната стая, нападна седмокласник и демонстрира агресивно поведение пред преподавателя. Главният герой се оказа баща на момиче в пети клас. Родителят избутал охраната при входа на сградата и така успял да стигне до кабинета по химия, където започнал саморазправа с 13-годишното момче. От ръководството на училището подали сигнал на телефон 112. Бащата е бил задържан за 24 часа, образувано беше и досъдебно производство. По споразумение на прокуратурата и на защитата на подсъдимия, одобрено от Районен съд-Пловдив,  на мъжа днес бе наложено наказание от девет месеца „лишаване от свобода“  условно с три години изпитателен срок. Той е признал вината си.

Учителите от пловдивското училище настояват и за приемането на закон, с който да се инкриминира насилието срещу личността на работещи в системата на образованието. Те предлагат въвеждането на система, при която оценките от знанията и поведението на ученика да са свързани.

„Изразяваме своето възмущение и непримиримост към всички форми на агресия, зад които, често, стоят родители. Такива прояви уронват престижа на учителите, увреждат здравето им, влияят върху възпитанието на подрастващите и задават неприемлив модел на поведение”, се казва още в отвореното писмо, подписано от 98 преподаватели.