Две гръцки групи гостуваха в рамките на програма “Роден език и култура зад граница“

В работилница на словото и театрална литература игра взеха участие учители и ученици от българските неделни училища „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина и Гръцко-българското културно-образователно дружество в Дикеа, Орестиада, които гостуваха на ОУ „Алеко Константинов“. Посещението бе в рамките на Националната програма „Роден език и култура зад граница“.

След като се разходиха из класните стаи на пловдивските си домакини, участниците от трите училища продължиха заедно своето пътешествие по следите на времето в Стария град и Епископската базилика на Филипопол.

Приключението продължи в търсене на българските корени в Сопот, Калофер и Карлово, където децата и техните учители посетиха къщата музей на Иван Вазов и Радиното училище, поклониха се пред паметника на Вазов, върнаха се назад във времето, надзъртайки в Даскал Ботевото училище, националния музей на Христо Ботев и мемориалния паметник на поета революционер.

Децата и техните ръководители общуваха без проблем на български език. Пловдивските ученици споделиха със своите връстници интересни факти за Пловдив, пояснявайки, че той е на 8000 години и че е най-старият жив град в Европа, който през 2019-та бе и столица на културата на Стария континент.

Това е второто посещение на ученици и учители от българското неделно училище в Атина, които през юни 2021 година също гостуваха в ОУ “Алеко Константинов”.