От 30 януари до 5 февруари включително се въвежда неприсъствена форма на обучение за учениците в Пловдив и областта. Това реши Областният оперативен щаб, който се събра на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията със заболеваемостта в Пловдив и региона.

Регистрира се повишение на болните от грип и остри респираторни заболявания, заетостта на леглата се увеличава, а отсъстващите ученици са повече от предходната седмица.

Началникът на РУО Иванка Киркова обясни, че учениците минават онлайн, за да може спокойно да завършат първия срок, тъй като не на всички са оформени оценките. По думите й преминаването в неприсъствена форма е от вторник, за да се даде възможност на учениците в понеделник да получат електронни устройства и акаунти от училището.

До 5 ти февруари се удължава и срокът на противоепидемичните мерки, въведени в началото на тази седмица – забрана на свижданията в болниците, женските и детските консултации , спиране на имунизациите. Засилен остава филтърът в детските градини и ясли, за да не допускат болни деца в тях.

С днешното решение на щаба се прекратяват извънкласните  занимание на учениците. На 5 февруари щабът отново ще се събере. Кметът на Пловдив Костадин Димитров коментира, че  при необходимост и след като се анализират данните ще се реши дали да се даде на  учениците три дни ваканция.