Има възможност през февруари да се премине отново към двукратно тестване всяка седмица, но това ще стане ясно след първия търг за новите, по-чувствителни, тестове” за изследване в училище.

Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков. И увери, че системата разполага с достатъчно тестове до края на този месец.

“Здравният министър Сербезова ме увери, че новите ще са с по-висока чувствителност – 95%. Дори и предишните тестове са добри за скрининг. Следващите количества ще са пак от слюнчестите, начинът на правене ще е много подобен”, уточни министър Денков.

Между 8 и 10 пъти са разликите в страната по отношение на поставени под карантина учители и ученици. Най-високи нива има в Благоевград – 8,53% за учителите, а най-ниски са в Търговище – 1,08%. За учениците най-високи са нивата в Бургас – близо 5%, а най-ниски са отново в Търговище – 0,55%.

“Директорите са тези, които решават за локалния подход. На ден получаваме стотици заявки за карантиниране на паралелки. Реагираме в същия ден. В гимназиалния етап имаме напълно ваксинирани 8,3% и 7% преболедували деца. В София са повече, в други области са по-малко. 48,2% от учителите са ваксинирани, също и 38,2% от непедагогическия персонал”, каза акад. Денков.