photo_verybig_1435415

Зрелостници подават заявления за допускане до матура от утре, съгласно наредбата на просветното министерство. Молбите се внасят при директора на съответното училище между 7 и 18 март. В тях абитуриентите посочват, освен задължителния изпит по български език, по кой друг предмет са избрали да се явят. За да бъдат допуснати обаче, не трябва да имат двойки като годишни оценки или невзети изпити по специални предмети за професионалните гимназии.

Матурата по български е на 18 май, а втората задължителна – на 20 май. Началото е 8 часа. Все още абитуриентите са в шах какъв ще е точният формат на двата изпита. Засега от МОН заявиха, че по български език ще има три задължителни модула. Първият най-вероятно ще съдържа затворени въпроси, а във втория ще трябва да се отговаря на въпроси от отворен тип. Все още не е ясно дали за третия модул – интерпретативно съчинение или есе, 12-класниците ще имат на разположение час или два. Преди две седмици зам.-министър Диян Стаматов заяви в Пловдив, че и трите модула ще са от по 60 минути, което означава, че изпитът като цяло ще продължи 3, а не 4 часа, както досега. Но към момента няма официална заповед. Учениците са категорични, че ако се запази изискването съчинението да е 4 страници, един час е крайно недостатъчен за изчерпване на поставената тема. Обмисля се и втората задължителна матура да е в две части. Идеята е, че по този начин ще се сложи край на изтичането на въпросите, а оттам и на измамите. Във всички училища, в които ще се провеждат държавни зрелостни изпити, има монтирани камери за видеонаблюдение.

Оценяването на писмените работи трябва да приключи до 5 юни, а резултатите да бъдат обявени до 10 юни. Скалата, по която ще се оценява, ще бъде обявена след приключване на изпитите. Досега до 22.5 точки комисията поставяше двойка, а за “отличен” 5.50 кандидатът трябва да има над 77 точки.

Датите за поправителната сесия са 29 и 30 август.