dav

Електронната платформа ще бъде отворена на 3 януари, подаването на проекти е до края на месеца

Училищата, които искат да кандидатстват за включване в мрежата на иновативните учебни заведения, трябва да заявят проекти до 31 януари. Формулярите се подават онлайн (ischools.bg) и в тях е необходимо да се опише иновацията, която директорите искат да въведат в училището си. Електронната платформа, в която директно се попълват формулярите, ще бъде отворена от 3 януари. Иновативните елементи могат да бъдат в методиката на преподаване, организацията, учебната среда, качеството на образованието, учебното съдържание или в 10% от учебните планове и програми на образователен етап.

Ако училището вече е в списъка на иновативните, но желае да разшири обхвата на иновацията през следващата учебна година, като включи други ученици и паралелки, не следва да кандидатства пак с нов проект. Достатъчно е да опише в писмо до министъра на образованието промяната, която предстои за учебната 2020-2021 година. Тя става неразделна част от одобрения вече проект. Всяко училище кандидатства само с един, в който може да включи множество елементи и видове иновации.

Формулярът, който директорите попълват, позволява да се добавят връзки към електронни ресурси. В него те описват управлението и организацията на училището, преобладаващите методи на преподаване, учебната среда, целите на иновацията и задачите, които училището ще реши с въвеждането й. Посочва се каква е квалификацията на педагозите и напредъкът през предходната учебна година.

До 31 май 2020 г. министърът на образованието и науката ще внесе в Министерския съвет предложение за приемане на Списък на иновативните училища за предстоящата учебна година. Критериите за оценка са ясна и конкретна цел, съответствие с изискванията в държавните образователни стандарти и възможност за проследяване на въздействието от иновацията.

Повече от 30 пловдивски училища са в списъка на МОН за иновативни и минаха през мониторинг. На конференция през ноември в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че през настоящата календарна година ще бъдат заделени 20 милиона лева за иновации. Средствата не са за закупуване на обзавеждане, а за модернизиране на обучението.

Паралелно с това Община Пловдив и фондация „Световен образователен форум България” ще надграждат проекта „Иновативни училища”. Първият етап на 5-годишнита програма бе отчетен като изключително успешен. В нея са били обхванати 5000 ученици, обучените учители са 750, както и 14 директори. Добавено лидерство, мениджмънт на класната стая, иновативни практики, анализ на професионални ситуации са само част от темите по време на обученията през годините. Програмата представлява серия от методи за организиране на обучението и учебната среда но нов начин. Целта на прилаганите новаторски практики е всички деца да бъдат активни и въвлечени в учебния процес постоянно, за да се повиши мотивацията им, да се развият техните умения за анализ, презентиране, позитивно общуване, работа в група и да се подготвят за успешната си реализация  във високотехнологично общество.

Анализите показват, че за три години броят на иновативните училища в Пловдив е нараснал с 32%. В момента 60 на сто от тях декларират, че прилагат иновации във всички часове и паралелки. Което се равнява приблизително на 180 000 часа за изминалите пет години. Почти сто процента от преподавателите констатират позитивна промяна след групова работа и проектно базирано обучение, по-голяма активност и по-висока успеваемост на децата.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.