Причина са готвените съкращения и нарушеният психоклимат в училището

Директорът на СУ „Найден Геров“ да напусне ръководния пост – за това настояват от регионалната структура на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Причина са готвените съкращения от страна на директора Сашка Кръстева, която е временно изпълняващ длъжността до конкурс, както и нарушеният психоклимат в училището.

„Освобождаването на служители става след даване на съгласие от синдикалната секция според чл. 333 от Кодекса на труда. Колегите, наши членове, са подложени на системен тормоз. В училището има разделение – приближените до директора си гарантират комфорта, а с останалите – и педагогически, и непедагогически персонал, има непрекъснати конфликти. Оставям без коментар факта за възрастта на г-жа Кръстева“, коментира регионалният синдикален лидер Цило Нейчев. Той е поставил случая на Национален синдикален съвет, който се проведе вчера в Ловеч. Приета е декларация, свързана с Механизма за обхват и училищата с деца от уязвими групи, която предстои да бъде изпратена до държавните институции.

Поводът за свиването на екипа от учители и помощен персонал е отпадането на ученици и сливането на паралелки.

„Към момента няма нито един освободен служител, именно защото синдикатите ми отказаха, въпреки че подробно разясних мотивите си. Затова помолих те да изготвят критериите, по които да се извършат съкращенията. Мога да ги направя и по решение на работодателя, но след това съдът ще върне тези хора, а така се ощетява училищният бюджет. Няма как да го допусна“, коментира Сашка Кръстева за „Уча в Пловдив“.

И уточни, че проблемът касае петима души от педагогическия и петима от непедагогическия персонал. Мотивите са, че само за изминалата учебна година броят на учениците е намалял с 450. Една част от тях не са посещавали училище два месеца и отпадат по чл. 173, други са натрупали голям брой отсъствия по неуважителни причини, трети са преместени в друго училище, а немалко са заминали със семействата си в чужбина.

В момента общият брой на учениците е 650.

3 КОМЕНТАРА

  1. Тази некомпетентна “директора’ разказа играта на учителите, разидени колектива и прогони учениците. Но, както всички знаем, рибата се вмирисва от главата, а шефката на просветата сто пъти я гонят и възстановяват. Такова нещо къде може да се случи, освен в България?

  2. Тази директорка е в училището, защото колективът беше разединен. Кой пишеше доноси?

    Има учители, които доносничат и на нея. Те са от “най-работливите”.

    Докато не се сменят всички учители в това училище, няма да се оправят нещата. Всички, които работиха със старото ръководство!

  3. Проблемът идва от стотиците мъртви души, които са фигурирали в дневниците. Няма как да остане същият персонал с наполовина намалели ученици.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.