Четири пъти е нараснал броят на учениците, поставени под карантина, отчете служебният министър на образованието

Към момента има 515 паралелки, които са в дистанционно обучение в страната, както и 24 карантинирани групи в детските градини. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков по БНТ.

Най-тревожни са данните в Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана. От началото на учебната година около два пъти са се увеличили карантинираните учители и около четири пъти са се увеличили карантинираните ученици. Габрово вече влезе в тъмночервената зона и там училищата преминават на ротационен принцип на обучение. В клас остават да учат през тази седмица учениците от 1 до 4 клас, както и учениците от 7, 8 и 12 клас. 5, 6, 9, 10 и 11 клас ще се обучават от разстояние в електронна среда, а през следващата седмица ще са обратно в училище.

В Пловдивска област са регистирани 22 нови положителни случая в 18 учебни заведения. Позитивни тестове има и в три детски градини и ясли, като всички контактни са поставени под карантина, съобщават от РЗИ.

„Вижда се много голяма динамика в градовете при разпространението на COVID-19. Дълбоко убеден съм, че в населените места и в училищата, в които се спазват мерките, ще се учи на място, а там, където не се спазват мерките, ще се разболяват и ще минават онлайн“, отбеляза образователният министър.

Той съобщи, че има решение за родителите, които ще останат с децата си до 14 години вкъщи, и ако си вземат неплатен отпуск, да могат да кандидатстват по програма към Министерството на труда и социалната политика. За едно дете, останало вкъщи в дистанционно обучение, родителите ще получават една минимална работна заплата, а за две деца – заплата и половина.

От началото на учебната година има много бавно нарастване на дела на ваксинираните учители. През август увеличението е било с около 10%, докато сега има задържане.