Оценките от общообразователната подготовка по двата предмета влизат като балообразуващи заедно с утроените оценки от конкурсните изпити, предвиждат промените в наредбите за държавните изисквания за магистърските специалности по медицина, дентална медицина и фармация

Оценката от матурата по български език отпада като балообразуваща за прием в специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. Това става ясно от промените в наредбите за държавните изисквания за придобиване на висше образование в степен “Магистър” по тези специалности, публикувани на 2 януари в Държавен вестник. Според новите правила състезателният бал ще се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценките по двата предмета от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап, т.е. от 8, 9 и 10 клас. Промените влизат в сила от учебната 2025/26 година, но засягат сегашните 11-класници, които вече са с оформени оценки от първа гимназиална степен и нямат шанс да ги повишат, ако е необходимо.

Промените са одобрени с решение на МС от 29 декември м.г. Заради въвеждане на профилирана подготовка не всички завършващи средно образование изучават тези предмети в 11 и 12 клас.

Според новата алинея 2 конкурсните изпити се провеждат по график, съгласуван между висшите училища, който не допуска провеждането им в един и същ ден.

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=202266

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.