От днес започва кандидатстването за помощи на семействата, чиито деца ще бъдат осмокласници през идната учебна година. Помощта е в размер на 250 лева, но ако детето има натрупани неизвинени отсъствия, парите се връщат. Крайният срок за подаване на документи е 15 октомври.

Със средствата може да се покрият част от разходите преди старта на първия гимназиален етап – за дрехи, учебници или други ученически пособия.

Заявления се подават в дирекция “Социално подпомагане” по места, по пощата или с електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване. Необходимите документи могат да се изтеглят от адрес: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti.

Условията за отпускане на еднократната помощ е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца, който трябва да е по-нисък или равен на 450 лева.

За да могат семействата да получат помощта, децата трябва да са ходили на училище. Парите ще се изплащат на два пъти – след влизане в сила на заповедта за отпускането им и в началото на втория учебен срок. Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да върне парите.

Помощта ще се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и настанени в семейства на роднини или приемни семейства.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.