Началният педагог Красимира Брайкова завършва часа с напомняне към децата да бъдат добри

75-годишна студентка със стипендия за успех стажува в час по религия  в СОУ „Константин Кирил Философ”

Началният педагог Красимира Брайкова завършва часа  с напомняне към децата да бъдат добри
Началният педагог Красимира Брайкова завършва часа с напомняне към децата да бъдат добри

Деляна ЛУКОВА

Когато най-много ви боли или пък ви е тъжно, когато много ви е яд на някого, повтаряйте си я, докато ви мине. Ще видите, че постепенно ще се успокоите. Бог неслучайно ни е дал тази молитва, казва преподавателката и приканва децата да станат прави и да измолят божията благословия. Класът без подсещане се обръща на изток. Децата събират ръце в молитвен жест, затварят очи и думите на „Отче наш” започват да се леят като песен.

Нетипичната за българското училище ситуация се разиграва в извънкласното занимание по религия в СОУ „Константин Кирил Философ”. Училището е сред малкото пловдивски школа, които предлагат обучение по предмета по желание на родителите.  Началният педагог Красимира Брайкова, която е и базов учител към Пловдивския университет, е преминала обучение да преподава и религия. На последните чинове в ролята на слушатели влизат двамата най-възрастни студенти на ПУ от специалност „Теология”. Четвъртокурсниците Парашкева Петрова и Димитър Граматиков са пълни отличници, въпреки че дългогодишната счетоводителка е на 75, а бившият инструменталчик в „Рекорд” е с десет години по-млад от колежката си. Прилежните студенти на преклонна възраст карат редовната си практика в часовете на Брайкова, след което самите те трябва да влязат в ролята на учители и да направят няколко урока по избрана от тях тема. Парашкева и Димитър са от втория випуск теолози на ПУ и догодина им предстои дипломиране. В студентските им книжни няма оценки, различни от 5 и 6. Накогашната счетоводителка говори и перфектен английски, тъй като дъщеря й живее от дълги години в Лондон и възрастната жена познава града на Темза толкова добре, колкото и този на тепетата, тъй като редовно й гостува. На успеха от следването й до тук могат да завидят и най-даровитите младежи – 5.99. На въпрос какви са намеренията й след като завърши, жената е лаконична: уча, за да поддържам паметта си свежа и да продължа да се образовам. И двамата с Димитър получават стипендия за отличен успех.

„Аз съм инвалид, така че съм освободен от такса за обучение. А със стипендията си осигурявам по-добър стандарт на живот, защото пенсията само не стига. Това ме мотивира да уча. Кой можеше да допусне, че днес ще се посветя на религията, след като някога научният комунизъм беше нашата „Отче наш”.  Нямам никакви проблеми със запомнянето на лекциите, даже смятам да запиша още една специалност, след като се дипломирам – история”, разказа 65-годишният мъж.

Откакто децата започнали да изучават религия, коренно се променили взаимоотношенията помежду им, категорична е Брайкова. Първокласниците учат що е то бог, а във втори вече се говори за храмовете и празниците. Грехопадението на Адам и Ева,10-те божи заповеди, предсказанията на пророците и детството на Исус Христос са част от темита, включени в учебника за 3 клас.

Знаете ли кой е Ной, пита Брайкова и на мига прилага мозъчна атака, при което децата започват да изброяват: кивот, ковчег, мъдър, храбър, добър, справедлив. След като разказва за Ноевия ковчег, децата едно през друго се надпреварват да отговарят на въпросите по урока и правят изводи, че бог винаги ни гледа и винаги ни чува.

Не забравяйте, че трябва да сте добри, обичам ви!, завършва часа си преподавателката и напомня на децата да си казват Господнята молитва преди вечеря или преди да заспят.

Откакто започнахме часовете по религия, агресията спря. Децата са спокойни, не се присмиват едни на други, приемат грешките без да се подиграват. Имаме дете със специални потребности в класа и друго с дислексия, те ги обгрижват и им помагат. Това е смисълът и това ме прави уверена, че съм избрала правилната посока, категорична е Красимира Брайкова.