Плакет на вицепрезидента Илияна Йотова за юбилярите

Петима изявени учители бяха удостоени с почетните значки на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ на тържествения концерт на древната сцена снощи

Молитвата „Отче наш“ на арменски прозвуча снощи на Античния театър по повод 190-годишнината на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“. 2000 души официални гости, родители, ученици и учители повтаряха „Хайр мер“ заедно с духовния наставник на арменската църква „Сурп Кеворк“ – Храч Мурадян.

„Щастлив съм да ви приветствам в този исторически ден. Тези 190 години са нещо много голямо и съдбовно за всички нас, защото са свързани с огромен труд, надежди и емоции. И ни задължават да бъдем стожер на завещаното от предците ни. Затова душите ни се изпълват с гордост. Убеден съм, че нашата радост се пренася към онези, които ни покровителстват от небесата и днес. Да се помолим на бог за българския и за арменския народ, за целия свят, за страната, в която живеем – България“, каза свещеник Мурадян.

Да уважи юбилея в Пловдив пристигна вицепрезидентът Илияна Йотова, която удостои училището с плакет и, припомняйки историята на неговото създаване, обобщи, че най-краткият път към просперитета на един народ е образованието.

„Някога започнах своята кариера като учител, затова ще се обърна към преподавателите, които заслужават поклон, защото не просто преподават знания, а учат на добродетели – позабравили сме я тази дума, позабравили сме какво е да разбираш другия до теб. Арменците знаят цената на това да подадеш ръка. Щастливи сме, че в България всеки може да говори своя език, че има място за всички, независимо каква религия изповядват. Няма място за омраза и разделение“, обърна се към множеството Илияна Йотова и връчи плакета на вицепрезидента на директора Симон Тютелян.

Той благодари на родители, учители и всички приятели от арменската общност, виновни училището да го има и днес и единственото на Балканите с преподаване на арменски, призовавайки всички да продължат да съхраняват историята и да надграждат. И връчи почетния знак на на петима преподаватели, работили за издигане на  авторитета след възстановяването му – Стоянка Коджаманова, Базар Бабикян, Байдзар Бабикян, Теодора Цанкова, Димана Димитрова и Димитрина Владимирова.

Плакет на район „Централен“ бе връчен на рождениците и от кмета Георги Стаменов с пожелание вратите на училището да са винаги отворени още десетилетия.

Половин час преди официалния старт на концерта се изсипа проливен дъжд, но минута преди 19 слънцето изгря, за да даде възможност на хор „Ангел Букорещлиев“ и на училищната вокална група „Йеразанк“ да заемат местата си и да изпеят химна на Пловдив и химна на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“, композиран от Саркис Балтаян.

Сигнал за начало даде Военният духов оркестър на Съвместното командване на специалните операции с „Тъй рече Заратустра“ на Щраус.

Бурни аплодисменти събра оперната прима, дошла за юбилея от Армения – Хасмик Харутюнян, която изпълни с вокалната група „Я кажи ми, облаче ле бяло“.

Освен на музикални изпълнения, публиката се наслади на арменски традиционни и на български фолклорни танци. Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и танцьорите от балет „Ера“ също се включват в празничната програма. Единственият в София арменски танцов състав „Наири“ с художествен ръководител Емма Шахинян – възпитаничка на Арменското училище, представи оригинална хореография по повод годишнината.

Децата имаха шанса да си партнират на сцената и с победителя от първото издание на „Х фактор“ България – Рафи Бохосян.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.