При наличие на голям интерес в училищата да се организира предварителна вътрешна селекция на учениците

 

PMS

Квотите за националните математически състезания, които предизвикаха протести на родители, ще отпаднат. Решението е взето в понеделник, когато представители на МОН, националната комисия за организиране и провеждане на Пролетните математически състезания, учители и родители са дебатирали промени в регламента на състезанията във възрастовата група от пети до осми клас.

В крайна сметка се е стигнало до решение квотите по области да отпаднат, като при наличие на голям интерес в училищата да се организира предварителна вътрешна селекция на учениците, които ще се включат. Това може да бъде под формата на изпитване на ниво училище или пък децата да се отсяват по преценка на преподавателя. Заявката на участниците ще трябва да се подписва от директора. По модела на Балканската и Международната олимпиада по математика всеки 10 ученици ще бъдат придружавани от двама учители, командировани от самите училика. Първият от тях ще е ръководител, а вторият ще участва в проверката на писмените работи на тези класове, в които не преподава.

Участието на по-голям брой учители в проверката на писмените работи ще подобри работата и ще даде възможност за по-бързо оповестяване на резултатите. При необходимост проверката на писмените работи по време на състезанията ще продължи два дни, както и възраженията. Предвид възрастта на учениците, възраженията ще се внасят от ръководителите на учениците.

Припомняме, че миналата седмица родители излязоха на протест пред Софийската математическа гимназия заради въвеждането на квотен принцип по области за националните състезания през пролетта. Според новите правила в град с около 30 000 души право на участие ще имат само четирима ученици, а София, в която живеят над 1 млн. души, получи квота само от 16.