Успешната практика „Да учим заедно” на Ученическия парламент бе представена на форума „Аз променям моето училище”, наред с дрон и еко ферма

За експедиция до Камчия се стяга „Клас без хартия” на СУ „Патриарх Евтимий”

Отличници от Професионалната гимназия по електроника и електротехника помагат на закъсали с уроците свои съученици да наваксат пропуските. Успешно работещата практика бе представена на форума „Аз променям моето училище”, организиран от „Уча в Пловдив” и Община Пловдив.

„Да учим заедно” се реализира по идея на Ученическия парламент. Ученици помагат на връстници, които имат затруднения с материала по химия, физика и биология. Учителите изготвяли списъци с учениците, които са в опасност да останат на изпит, като набелязвали необходимите знания за овладяване.  След часовете тийнейджърите се събирали в интерактивните кабинети на гимназията и работели по график с изоставащите. Който вече е наваксвал по този начин, споделял, че предпочита да учи така, вместо сам у дома. Ако не се мотивират изоставащите навреме, ученето се отлага за последния момент преди изпитването и резултатите не са добри, казват инициаторите на новия подход. Тъй като инициативата е посрещната повече от добре, от Ученическия парламент са категорични, че продължават и догодина.

На форума Професионалната гимназия по електроника и електротехника показа и дрон. Александър Корчев от 9. клас сам го е конструирал и вече е провел изпитания заедно с ръководителя си инж. Васил Цветков. Безпилотната машина, тествана на тепетата, може  да изпълнява различни функции – да измери температурата на въздуха и налягането при различна надморска височина. Има безжична връзка, благодарение на която подава данните към лаптоп и не е нужно да кацне обратно, за да бъдат те прочетени. Александър вече е представил дрона си на младежко техническо изложение в Горна Оряховица, откъдето се върнал с награда. Сега умува над нови екстри – да монтира камери върху конзолите. По същия начин може да се добави и GPS.

Атанас Иванов от 10. д е автор на проект за екологична ферма. Идеята му е тя да разполага с биореактор за преобразуване на биологични отпадъци в биогаз. Той може да се използва като източник на енергия, а отпадъкът – като тор за растения. Покривът на фермата от бъдещето е със слънчеви панели, като енергията захранва сградата, а излишъците дори могат да се продават. Атанас е проектирал и геотермална помпа. Принципът  на действие стъпва на циркулирането на вода на дълбочина 4 метра под земната повърхност, където температурата е постоянна. После се подава към климатици и радиатори. Така през зимата отопля, а през лятото действа обратно.

Учениците от професионалната гимназия лансираха също идея за малки ВЕЦ-ове, които да захранват само едно селище. Имат и разработка за соларен влак, като копират визията на Детската железница в Пловдив. За разлика от нея обаче тренът ще се зарежда веднъж дневно от батерия. А тя ще събира енергия от соларните панели на вагоните.

За еко експедиция до Камчия се стягат учениците от иновативната паралелка “Клас без хартия” на СУ “Патриарх Евтимий”. Те представиха успешните открити уроци, които са реализирали. Последният е в Пловдивския университет, където показали знания и умения по всички предмети. Как се филтрира вода и може ли от солен разтвор да се получи сладка, защо първите цивилизации са се заселили край реките Нил, Тигър и Ефрат и що е то стъклофон научили гостите от петокласниците. Учениците разказали  за ролята на водата в живота на хората, като представили любопитни факти от древността до наши дни. Облечени в народни носии момичета с бръшлян в ръце викали дъждовните облаци с обичая „Пеперуда”. Те демонстрирали знанията си за водата през различни аспекти на науката и изкуството. Опитите, които провели в часовете през първия срок, показали под формата на видео. В зала “Компас” на ПУ били изложени и творби, изпълнени в три различни техники за рисуване с вода, както и оригинални макети за бъдещето на река Марица. Безспорната аткракция се оказало изпълнението на музикалния инструмент, сътворен от деца и учители – стъклофон. Разказвайки за стъклената арфа и Бенджамин Франклин, децата показали своя версия, а именно – да свирят чрез почукване в такт върху малки стъклени бутилки, пълни с вода.