Началният учител от училището във Войсил Соня Трифонова гостува за ден на колежката си Ели Иванова в СУ „Черноризец Храбър“

23561735_1770201243285087_9032345424897551155_n

Ученици, показали старание и добри резултати през седмицата за награда стават търсачи на съкровища. Друго условие е да са пазили добро поведение и да нямат безпричинни отсъствия, за да бъдат включени в мистификационните игри, които организира НУ „Климент Охридски“ в село Войсил. В последния ден от учебната седмица учителите организират забавления, в които децата трябва да решават различни по вид логически задачи, да подреждат пъзели и да се справят с поредица предизвикателства. Петък следобед е любимият за малчуганите от началното училище, които са основно от ромски произход. Игрите се организират като награда за положилите старание през изминалите пет учебни дни. Така, например, децата открили торта, която на финала си поделили, или пък книга с любими приказки. Друг вид награда са посещенията на кино, пикник на открито или екскурзия.

За това колко стимулиращо действат подобни методи за насърчаване на ученето разказа началният педагог Соня Трифонова, която гостува в часовете на колежката си Ели Иванова от пловдивското СУ „Черноризец Храбър“. Идеята е в неформален контакт, а не чрез познатия досега модел на откритите уроци, педагозите от областта да обменят опит и идеи. Инициативата „Гост за един ден“ е именно на Ели Иванова , която е направила онлайн платформа, в която колегите й се регистрират и заявяват с кое училище разменят посещения и на каква тема. А след това споделят и отзиви. Разменените визите вече са десетки и инициативата набира все по-голяма скорост.

„Освовната разлика е в броя на учениците. Ние във Войсил работим с много по-малко деца, докато в голямото училище броят им надхвърля 20. При нас повечето почти не владеят български, когато постъпват в училище, за разлика от ограмотените пловдивски  първокласници, с които колегите започват да надграждат“, посочва отликите Соня Трифонова. Тя била изключително впечатлена от новия физкултурен салон и отлични условия за спорт, каквито малката сграда на салското училище не давала възможност.

Затова пък и двете училища използват активно информационните технологии, за да задържат вниманието на децата в определен момент от часа. В урок по български, когато се затвърждават знания, четенето и писането се редуват с образователна игра на интерактивната дъска. Както ромчетата, така и децата от училището в големия град се справяли с лекота, когато имат задача, изискваща работа с технологии.

Следващата седмица Ели Иванова ще върне визитата на Трифонова и ще гостува във Войсил.