Пловдив бе отличен като град на знанието в традиционната кампания „Най-добрият град за живеене” на Дарик радио. Наградата бе обявена в ефира на медията снощи и бе връчена на зам.-кмета на Община Пловдив Стефан Стоянов от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на виртуалната церемония.

38 училища имат повече от една виртуална класна стая за всяка паралелка, 94% от учениците между 5 и 12 клас са с активни профили в онлайн платформите, а активните класни стаи са 9 000, което е най-високият процент в страната.

„По внедряване на технологии и дигитализация на учебния процес се доближаваме до скандинавските страни. Представете си, че само след година-две повечето завършващи ученици ще имат базови дигитални и меки умения. Те ще ползват свободно електронна поща и основните компютърни приложения, ще знаят как да използват интернет за учене и за работа, ще имат умения да презентират и да работят в екип. Това би било огромно предимство за българската икономика, когато тези млади хора започнат своя професионален път”, заяви зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов при приемането на наградата. По думите му технологиите ни дават голям шанс бързо да реформираме образователната система, без да променяме съдържанието, а начините на преподаване. Той подчерта, че наградата е и признание, че Пловдив успя да привлече първия международен научен център в България – „Планта СИСТ“, който се финансира директно от Европейската комисия и от нашата държава с близо 30 млн. евро.

Градът ни е сред пионерите при въвеждане и утвърждаване на дуалното обучение и във въвеждането на Монтесори педагогиката в предучилищна и начална възраст.

Преди два месеца беше подписан Меморандум за взаимопомощ между пет пловдивски висши учебни заведения и Община Пловдив. Целта е сътрудничество в областта на образованието, науката, културата и спорта.