Първокурсничките от Гърция Мелина и Димитра са приети с най-висок бал, изкарали шестици на двата изпита по биология и химия

С тържествена церемония изцяло на английски език бе открита днес новата академична година за чуждестранните студенти на Медицинския университет. На 15 септември тя стартира за българските бакалаври и магистри.

Близо 500 младежи от 26 страни прекрачиха за първи път прага на висшето училище. Най-голям дял – 33%, са класиралите се от Великобритания, следвани от тези от Германия – над 14%, Италия и Гърция – 11%, Ирландия – 4% и Швеция – над 1,5 %. Сред първокурсниците има студенти от почти всички европейски страни, а също така от Бангладеш, САЩ, Индия, Зимбабве, Сирия, Йордания, Турция.

380 от тях ще учат в специалност „Медицина”, 120 в „Дентална медицина” и 10 – „Фармация”.

Най-висок е балът в специалност „Медицина”, където две от първокурсничките – Мелина и Димитра от Гърция, са приети с максимален бал 36. Те са изкарали шестици на кандидатстудентските изпити по биология и химия, дипломите им също са отлични. С отлични оценки – над 5.50, са приети и студентите с най-висок бал и в останалите две специалности.

Ректорът проф. д-р Мариана Мурджева приветства студентите и им пожела много здраве и сили, за да издържат на изпитанието и на предизвикателствата.

“Учете за знания, не за оценки и дипломи, учете за своето бъдеще!“, обърна се тя към десетките млади хора пред Аудиторния комплекс и ги увери, че техните преподаватели ще бъдат винаги до тях и ще им помагат.