Дървените букви са изработени от хора с увреждания и са разположени в район „Южен”. Мажоретките на ОУ „Яне Сандански” дадоха начало празника

С мажоретки и фанфари тържествено бе открита Алеята на кирилицата в Пловдив днес. Тя се намира в пешеходната зона до кръстовището на бул. „Македония“ и ул. Петър Стоев“ в район „Южен“. 30-те букви с височина 80 сантиметра са направени от дърво от хора с физически и психически увреждания от Куклен. Те са работили в продължение на три месеца в специално организирани работилници. Автор на проекта е Величка Маринова, председател на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство. Проектът е на стойност 8800 лева, като 6000 лева е финансирането от фондация „Пловдив 2019“, а останалата сума е осигурена от сдружението.

“С тази инициатива може да кажем, че празниците за Деня на българската просвета, култура и славянската писменост започнаха. Благодарен съм, че организаторите избраха “Южен”. Подобни проекти наистина могат да ни обединят като общество – нещо, от което се нуждаем изключително силно днес”, каза по време на откриването кметът на района Борислав Инчев. За градуса на настроението се погрижи мажоретният съсват на ОУ “Яне Сандански”.