Областният управител прати писма до кметове и училищни директори да подготвят районите около училищата за първия учебен ден

На открит урок по безопасност на движението ще трябва да присъстват родителите на първолаци в първия учебен ден. Разпореждането е на губернатора Здравко Димитров, който е разпратил писма до кметовете на общините от областта и до директорите на училища с указание на 17 септември да организират показно за безопасно преминаване по пешеходна пътека. Областният управител призовава да се направи преглед на сигнализацията и маркировката около учебните и детски заведения, както и на организацията на движението. Статистиката сочи, че от 2011 до 2017 година на територията на Пловдив са пострадали 700 деца и ученици при ПТП. Специално за родителите на най-малките ученици, които ще пристъпят за първи път тази година школския праг, ще бъде проведен инструктаж да намерят най-безопасния път за придвижване от дома до училище.

Във връзка с продължаващите ремонти, които няма да приключат до старта на учебната година, началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова призовава директорите да създадат организация за нормално протичане на учебния процес. Местата, на които се поставя топлоизолация, трябва да бъдат обезопасени със сигнални ленти и да има дежурни учители. Ако сградата има два входа, учениците и учителите да използват този, който не се ремонтира. Допуска се двусменен режим в школата, където текат ремонти.