Дългогодишният директор на ЕГ „Иван Вазов“, която отвори стотици врати за възхода на своето училище и ученици, не просто остави ярка следа, а прокара път

„Живейте просто!“, поръча на последния випуск, който успя да изпрати жената с пурпурно сърце, както я нарекоха учениците й

????????????????????????????????????

Отиде си „Любовта, без когото не можем“. Така я определяха учениците и колегите й и неслучайно така бе наречен призът, който й връчиха абитуриентите на миналогодишното си дипломиране. Випуск 2016 пък я удостои със статуетка „Пурпурно сърце“. След няколкогодишна борба с тежко заболяване тази нощ ни напусна Мариана Димитрова – директор на ЕГ „Иван Вазов“. В продължение на 25 години тя бе начело на Руската и превърна училището в едно от най-авторитетните учебни заведения не само в Пловдив, което вече е в топ 10 на гимназиите в страната. Мариана Димитрова отвори стотици врати за възхода на своето училище и ученеци и не просто остави ярка сследа, а прокара път.

Вестта за смъртта й попари колегите и учениците рано тази сутрин. Все още не е уточнена датата на погребението.

На откриването на учебната година на 15 септември Димитрова не успя да присъства, но пък не пропусна да изпрати послание с признанието, че колкото и да сме силни, понякога обстоятелствата не ни позволяват да осъществим мечтите си.

„Скъпи ученици, пожелавам ви да уважавате своите учители, вземете от тях всичко, което могат да ви дадат. Черпете с пълни шепи от тяхната мъдрост, знания и опит. Бъдете любознателни и мечтайте! Това винаги ще ви тласка към развитие и ще ви води към нови хоризонти…Но не забравяйте – пътищата са много и човек е свободен да променя своя избор.

Скъпи зрелостници, бъдете свободни! Свободата е заразителна. Бъдете тревожно свободни, а не спокойно управлявани. Не вярвайте на тези, които ви кажат, че асансьорите не работят, защото 5 века сме били под турско робство. Това не е така – не работят заради самите нас. Не бъдете черногледи, макар че черногледството е на мода, а вярата в самите нас минава за отживелица. Не обръщайте внимание на удобните етикети, които искат да ви натрапят отстрани. Мислете сами!

Уважаеми колеги, древните народи – елини, китайци, перси, юдеи, са изписвали думата учител с главна буква неслучайно, защото учителите са тези, които са притежавали всичко – знание, мъдрост, опит. Вие, скъпи учители, тези, заради които всички са тук, това, което създавате, е трудно да се пипне.  Но дълго след като изчезнат и последните следи от пътищата, построени от римляните, остават идеите на Цицерон, на Сенека, на св. Августин. И те осветяват пътя на обществото напред. Желая ви здраве и сили, които ще са ви нужни, за да раздавате любов, знание, опит и вдъхновение.

А вас, родители, бих искала да уверя, че децата ви са в сигурни ръце. Че обичаме това, което правим. Че нашата мисъл и грижа е за вашите деца, нашите ученици. Бъдете наши съмишленици, които ни подкрепят и помагат в трудния път на възпитание и обучение.  Желая ви здраве и благоденствие. За всички – щастлива и ползотворна учебна година, която да запомните завинаги!”, отправи задочно послание Мариана Димитрова.

Ето какво пожела на последния випуск абитуриенти, който успя да изпрати в Конгресния център на панаира през юни Мариана Димитрова:

„Волята, добрите мисли и обичта правят чудеса. Допреди два дни не знаех дали ще мога да стана от леглото, за да дойда, но положих всички усилия и ето ме пред вас. Вие сте любовта, без която не мога. Учениците, колегите, семейството са лекарството ми… Живейте просто! Говорете истината! Работете с хората, които вярват в това, което правите! Винаги отговаряйте на мейли! Не забравяйте приятелите си! Четете всяка вечер! Не бъдете тотално отдадени на другия – така ще нараните и двамата! Давайте и ще ви се даде! Цинизмът не води доникъде. Благодарете за всичко, което идва в живота ви! Възпитавайте у себе си добър вкус! Единственото, което имате, е времето – ценете го!”

Г-жо Димитрова, благодаря, че оставихте следа и в сърцето на сина ми Йоан!

direktor_1