dav

„Мозъкът ми светна“ и „изрусената коса на учителя“ прочетоха проверители в изпитните работи, учебният материал от 6 клас е затруднил повечето ученици

Отец Евтимий стана патриарх в тестовете на кандидат-гимназистите. В 24 задача от изпитния вариант на националното външно оценяване по български език от учениците се изискваше да запишат името на героя от творба, изучена в VI или в VII клас, за когото се отнася съответната характеристика. Една от тях бе за героя от разказа „Една българка“ – антипод на баба Илийца. Малцина отбелязали, че Евтимий е калугер, повечето го издигнали до патриарх.

Един от верните отговори в същата задача е Македонски от „Немили-недраги“, но проверителите го срещнали и като  Македонеца.

Учебният материал, изучаван в VI клас, е затруднил децата, които не са правили обстоен преговор, споделят оценителите на писмените работи. Припомняме, че в условията на извънредна ситуация и предвид различната скорост на преподаване в отделните училища, в изпитните материали за изпитите от НВО не бяха включени „Бай Ганьо пътува“ – Алеко Константинов, „Неразделни“ – Пенчо Славейков, Заточеници“ – Пейо Яворов, „По жътва“ – Елин Пелин, „По жицата“ – Йордан Йовков. По български език отпаднаха темите за сложно съставно и сложно смесено изречение. Затова доста от изпитните задачи бяха свързани с произведения, изучавани в VI клас. Това е затруднило учениците, особено що се отнася до разпознаване на герои, какъвто е случаят с Лазо от „Косачи“ на Елин Пелин. Явно е, че не са препорочитали текстовете, затова не са се справили и с описанията на перосонажите.

Една от задачите, която също ги е препънала, е 16-та – изображение на една от страните на българска монета. Условието е, като имат предвид информацията в текста, да запишат в листа за отговори три елемента от снимката, които дават основание да се твърди, че е възможно монетата да бъде част от експозицията. Масово започнали да преписват изречения от тeкста, но без да изброяват верните отличителните елементи.

Що се отнася до 25 задача – съставянето на теза, за поредна година става ясно, че учениците масово не умеят да използват изразни средства и се изразяват основно с прости изречения. Тази година от тях се искаше да тълкуват стиховете от Ботевата творба „На прощаване в 1868 г.“: „като брата си ще станат – силно да любят и мразят…“. По мнението на проверителите повечето не разбират съдържанието на поемата, не вникват в смисъла на антитезата, което личи по разсъжденията им.

Недомислици изскочили и от втория модул. „Задача с много неизвестни“ бе творбата, която седмокласниците трябваше да преразкажат. Дидактическата задача бе върху пета глава от романа на Братя Мормареви – „Когато триъгълникът не е тъпоъгълен“. Кандидат-гимназистите трябваше да пресъздадат съдържанието от името на героя Досьо. Мозъкът ми светна, вместо заработи, „Само аз можех да извърша правилно престъплението“ са част от бисерите в текстовете на кандидат-гимназистите. Масово не запомнили името на учителя Коста Русев, а вместо да напишат, че имал прошарена коса, в техните интерпретации той бил на кичури, изрусен, разноцветен, разнообразен, даже оплешивял.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.