Ако към 14 декември броят на заразените с коронавирус намалее, ще бъдат отворени детските градини и яслите, а от 21 декември – и затворените бизнеси. Това обяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в малко производствено предприятие за тестени изделия в село Цалапица, Пловдивско. Според Борисов най-добрата антикризисна мярка е отварянето на икономиката.

По думите му през следващите 6 месеца се очаква тежка икономическа криза, практиката да се дават пари за запазване на работниците е хубава, но трябва да има край.

“Няма как да не се работи, а някой да плаща 80 на нула заплатите. Много е популистко, много е хубаво, но така ще се задължат с милиарди следващите поколения. 60/40 работи, 70/20 работи. 1,1 милиарда дотук сме изплатили – държавата към бизнеса. Продължаваме с тези мерки, но най-правилното е на 21-ви декември да отворим”, коментира Борисов.

По темата за ваксините той потвърди, че те ще дойдат в България и всеки, които пожелае, ще се ваксинира безплатно.

1 500 са заявленията по новата мярка за компенсации на работниците – обясни социалният министър Деница Сачева, която придружава Борисов.

Здравният министър Костадин Ангелов каза, че е рано да се говори за отваряне на всичко. „Разговаряхме с премиера и на база числата, с които разполагаме, имаме готовност да отворим детските градини и яслите. Това ще бъде първата мярка и ние сме готови да я въведем още от понеделник”, обясни Ангелов.