Отборът на Юридическия факултет на Пловдивския университет постигна се класира за международните кръгове на най-елитното състезание по право ,,Джесъп” (Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition), съобщиха от висшето училище.

Надпреварата се провежда всяка година. Най-добрите отбори от всяка страна се състезават за титлата във Вашингтон пред най-добрите юристи в света. Самото състезание протича като симулация на съдебен процес, в който отборите защитават позициите на ищец или ответник по предварително оповестен казус, като представят своите аргументи пред елитно жури от експерти, практикуващи юристи и действащи съдии.

Отборът от студентите в редовно обучение Вяра Трифонова (трети курс), Григор Пейков (трети курс) и Златин Чалмов (четвърти курс) премери силата и дълбочината на своите аргументи с тези на отборите на Бургаския свободен университет, Софийския университет, Нов български университет и Американския университет в България, като спечели правото да пледира на финала на националните кръгове.

До този етап отборът стигна, след като записа три победи и една загуба, а участниците показаха отлични индивидуални резултати. Това ги нареди в класацията на най-добрите оратори в страната. На финала отборът на ПУ защитава позицията на ищеца (кралство Агловейл) в казуса. В Съдебната палата в София, където се проведе състезанието, пред погледите на Jessup общността, Григор Пейков и Вяра Трифонова се справиха отлично и представиха своите аргументи пред пълната съдебна зала.

Въпреки че съдиите отсъдиха в полза на ответника, отборът на Пловдивския университет класира за международните кръгове на състезанието при конкуренцията на рекорден брой отбори на национално ниво. Това е постижение, което отбор на висшето училище постига за първи път. За първи път от 10 години насам за България ще се състезават два отбора от различни университети.

Всичко това е възможно благодарение на ръководството на Юридическия факултет на Пловдивския университет, фондацията “Америка за България”, Американското посолство в България, Апелативен съд-София и Сдружението за международни състезания по право.

През месец април отборът ще замине за Вашингтон и ще се изправи срещу ораторите от най-добрите университети в света.