Уменията им ще бъдат тествани от специалисти на БЧК, победителят представя Пловдив на националната надпревара

Отбори на пет училища ще премерят сили на състезание по първа долекарска помощ утре в сградата на БЧК. Областната надпревара ще тества уменията на ученическите екипи да оценят състоянието на пострадалия и да окажат помощ без да излагат себе си на риск до идването на медицински екип. Участниците ще преминат през 10 ситуации, като ще демонстрират техники за евакуация и за работа в екип.

На състезанието ще участват 6 отбора от ОУ „Яне Сандански“, ЧСУ „Дружба“, ОУ „Райна Княгиня“, СУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Д-р Петър Берон“. Отборите се подготвят от началото на учебната година от доброволци на Български младежки червен кръст. Всеки тим се състои от четири деца на възраст между 12 и 14 години. Първенецът от областното състезание ще бъде подготвен за участие в националния кръг, който ще се проведе от 7 до 9 юни в Учебно-логистичен център на БЧК – с. Лозен.

Националното състезание е последната фаза от серията обучения на ученици във всички училища на територията на страната, изявили желание за създаването на екипи по първа помощ.