Учениците от СУ „Св.Св.Кирил и Методий” превърнаха училищното фоайе в сцена за радост на преподавателите си

Международния ден на танца отбелязаха с половинчасова фолклорна програма учениците от СУ „Св.Св. Кирил и Методий”. Младите дарования от специалност „Български танци” превърнаха училищното фоайе в сцена за радост на преподавателите и съучениците си. Световният ден мина под знака на традиционните български хора и ръченици. Пъстри носии и фолклорни ритми изпълниха коридорите през голямото междучасие.

Училището е единственото в Пловдив с професия „танцьор“. Първата паралелка с този профил са настоящи осмокласници, които също се включиха подобаващо в празника. Въпреки че професията е сравнително нова за училището, то има дългогодишна традиция в изучаването на музика и танцово изкуство в профил „Музика/Хореография“, ръководен от професионалисти в сферата.

За нас е важно да съхраняваме българските културни традиции и ценности и да ги предаваме на идните поколения. Традиционният български дух обитава сградата ни от години и въпреки, че с дипломирането си всеки наш ученик взима по частица от него със себе си, той остава неизчерпаем, твърдят учителите хореографи.

Международният ден на танца се отбелязва от 1982 година по решение на ЮНЕСКО на рождения ден на френския балет-майстор Жан-Жорж Новер. На този ден всички хора общуват на един общ език, който може да бъде разбран без думи по целия  – езика на танца.

Освен като отлични танцьори, учениците от СУ „Св.Св. Кирил и Методий” се проявиха и като добри актьори. Студенти от Нов български университет показаха вчера на десетокласниците серия драматизации. Уъркшопът беше в рамките на проекта „Премълчаното разказано – пътуваща сцена“. Студентите по актьорско майсторство представиха три кратки истински истории, свързани с училищния живот. Задачата на учениците бе да изберат тази, която им е повлияла най-силно и актьорите я повтарят отново. При второто изиграване обаче десетокласниците можеха да кажат „СТОП!“, с което да спрат хода на ситуацията и да се опитат да я продължат по различен начин, за да променят изхода от случилото се. В края на представлението всеки имаше възможност да задава въпроси.

Това преживяване донесе на децата усещането, че могат да вземат активна позиция не само по отношение на насилието и тормоза в училище, но и на всичко, което се случва в живота им. Те имат възможност да бъдат себе си, да бъдат промяната, коментират инициаторите на проекта.

Форум театърът напомня на участниците и наблюдателите, че винаги имат силата да постъпят по различен начин, че една малка дума, жест или по-различно отношение, може да промени изцяло изходът от дадена ситуация.