С принципите на мащабната национална кампания, насочена към патриотичното възпитание – „Мисия Родина“, запозна училищни директори и зам.-директори от Пловдив и областта основателят и ръководител на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров. Членове на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета се събраха в Хисар на образователен форум на тема ”Компас за лидерите в образованието”, в който взеха участие преподаватели от Пловдивския университет и експерти от МОН.

Кампанията се основава на 20 принципа, които са отпечатани в брошура.В нея се съдържат и данни за някои от най-известните забележителности в България – крепостта „Царевец“, Белоградчишките скали, Старият Несебър, Бабини Видини кули, Перперикон, поясни Димитров. Тя се разпространяват както в търговски обекти и чрез неправителствени организации, по време на фестивали и събития, така и в училища и детски градини. Радвам се на всеки български успех, дори да е най-големия ми конкурент; mри възможност винаги купувам български продукти, за да стимулирам родното производство; mодкрепям българската култура, изкуство, традиции, история и фолклор са част от принципите в брошурата.

По време на събитието представители на местната власт споделиха идеи, които са ключови за работата им при изпълнението на държавните политики в предучилищното и училищното образование. С експертите от МОН бяха засегнати темите за новите програми, дигиталната раница, НЕИСПУО, учебници и учебни помагала в 8-12 клас, промените в Наредба № 8, Механизма за обхват и проекта за равен достъп до образование.

В рамките на обучителната част, която се проведе от доц. д-р Юрий Янакиев, преподавател в ПУ “Паисий Хилендарски”, бе засегната темата за формалната и неформална комуникация. С учене чрез правене и преживяване представители на Центъра за творческо обучение въвлякоха училищните мениджъри в работилници за съвременни образователни технологии в процесите на преподаване и учене.