Мария Земярска се конкурира със 119 участници от цялата страна и стана трета с есе за предприемачеството

Осмокласничка от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване получи отличие от Българска стопанска камара, след като впечатли експертна комисия от организацията с есе, в което описва подробно идеята си за създаване на орехова градина. Мария Земярска от специалност “Полиграфия” се класира трета в категория VIII – X клас. Това й носи парична награда от 100 лева, както възможността да заеме за един ден позиция по свой избор в Българска стопанска камара.

Есета за участие в конкурса изпратиха 119 ученици от 43 населени места в цялата страна. Те трябваше да изложат възгледите си по една от двете теми – “Предприемачът, който ме вдъхновява” или “Бих инвестирал в…”.

За нас е особено радостен фактът, че толкова много ученици се включиха в поставеното от нас творческо предизвикателство. Това показва ангажираност към темата за предприемачеството и хъс за победа – важни предпоставки за успешно личностно и професионално развитие на всеки млад човек, коментират организаторите.

 

,, Бих инвестирал в…“

                                                Мария Земярска

Инвестирането е решаваща част от живота на всеки успешен човек, който желае да бъде финансово независим. Инвестициите са важни за всеки, който иска да подобри стандарта си на живот и да спре да живее само с пари ,, от заплата до заплата‘‘. Днес, за да инвестираш, не е нужно да си богат, важно е дали си струва изобщо да инвестираш. По този начин човек може да подсигури бъдещето си и да постигне определени цели.

В този смисъл аз бих инвестирала в начинание, което се смята за печеливш бизнес и за бъдещите поколения, а именно – създаването на орехова градина. Предполагам, че това начинание ще се окаже едно вълнуващо приключение, вплело в себе си труд, средства, надежди, очаквания и търпение. Бих се впуснала в него със съмишленици, понеже е нужен сериозен първоначален капитал, а първите активи може да се очакват едва след 5-6 години. Както е известно ореховите градини се създават след предварително изготвен план, с който се определя изборът на подходящо място, размера на площта, изграждането на напоителна система, сроковете и начина на засаждане. С оглед на това, че за ореха е характерно предразположението му към заболявания на кореновата система, бих се спряла на терени, където е имало стари овощни градини или дъбови гори, като това би създало условия за ликвидиране на заразата. Освен това е необходимо да се предвиди и голямо разстояние за засаждане на отделните дървета, както и късното встъпване в плододаване. Това са все фактори, пораждащи необходимостта от уплътняване с други овощни дървета, носещи допълнителни доходи. Подходящи уплътнители са бадемът, лешникът, вишната, прасковата и кайсията.

Повечето облагородени орехови дръвчета дават плод 3-4 години след засаждане, а добивът става значим след шестата година. Това е преломният момент, когато инвестицията се връща. Осъзнавам, че при такъв вид инвестиция печалбата ще дойде след години и то при полагане на подходящи и значителни грижи, но човек не бива да се ръководи само от финансовата изгода в начинанията си.

Най- важната ,,печалба“ ще се отрази на околната среда. Замърсяването на въздуха е глобален проблем, което прави засаждането на дървета значима инвестиция на бъдещето. Всички знаем за глобалното затопляне и климатичните промени в резултат на обезлесяването на планетата и изхвърлянето в атмосферата на парникови газове.

Ореховите дървета дават суровина за хранително-вкусовата промишленост. Плодовете на ореха се използват за директна консумация. Считани за най- здравословните ядки, те са богат източник на омега-3 мастни киселини. На външен вид приличат на човешкия мозък. Доказано е ,че подобряват паметта и умствените способности. Ореховите ядки са едни от най- ценните и търсени плодове на световния пазар, играещи важна роля в изхранването на населението в световен мащаб. Пазарът за ядки е неограничен. Само в Европа се внасят около 100 хил. тона орехи годишно.

Тези дървета са суровина за мебелното производство, също служат и за отопление.

Дървета са дом на животни и птици, допринасят за естественото наторяване на почвата с естествен хумус, както и за производството на орехов мед – еликсир за укрепване на имунната система.

В сложната система от вярвания и обичаи, всяко дърво има свое място и значение. Повечето дървета дават сили на човека, предпазват го от лоши влияния.

Един от най- разпространените митични символи на вселената е така нареченото ,,Световно дърво“. Отделните му части олицетворяват идеята за триделното разпределение на света. Короната е символ на небесното. Стъблото е земния живот, а корените са долния свят.

В живота на народа ни ролята на ,, Световно дърво‘‘ обикновено приемали няколко дървесни вида- дъб, явор, орех и бор. Те се радвали на особена почит. Традицията строго забранявала такива дървета да се секат.

Орехът е наричан храна на героите, дърво на живота, жълъд на боговете и за това има причини: вкусните и полезни ядки, листата и черупките са използвани за багрило, козметични и медицински цели. Дървото осигурява подслон, сянка в летния зной и закрила от мълнии и проливен дъжд. Дървесината му е устойчива и красива след полиране. От нея се изработват мебели, предмети за бита, народни музикални инструменти, детски играчки. По традиция орехът е считан за пазител на дома, символ на здраве, плодородие и дълъг живот.

Разбирам ,че за реализирането на моята идея за инвестиция се изисква не само труд, средства, добър бизнес план, но и много търпение. Но какво по- вълнуващо от това да виждаш как плодовете на труда ти растат пред очите ти и ти израстваш редом с тях?

Казват, че всеки човек в живота си трябва да засади поне едно дърво, а защо не и цяла градина или пък гора? Това е прекрасен начин да оставиш след себе си следа, защото дърветата засадени днес, ще предложат ползи за поколенията след нас. Не е ли това най- благородната  инвестиция?!