На български, италиански и английски в ЕГ „Иван Вазов“ прозвуча и „Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова

„Един и седем“ и „Пътят, който не водел никъде“ от поредицата „Приказки по телефона“ на Джани Родари и „Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова звучаха на български, италиански и английски език. Езикова гимназия „ Иван Вазов“ отбеляза Деня на европейските автори, който се провежда  за пръв път тази година и е под егидата на Мария Габриел – комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Целта е да се насърчи четенето, като се запознаят младежите с разнообразието на европейската литература.

Учениците от 8 д клас осъществиха видеоконферентна връзка с връстници от училище „Вивалди“ от италианския град Катандзаро в рамките на eTwinning мини проект Let’s read together (Да четем заедно). След като предварително отговориха на въпроси в анкета, чиято цел е да разкрие предпочитанията на младите хора към литературните произведения и автори, български и италиански ученици четоха приказки.

В кинозалата на гимназията гостува и Красимир Лозанов – маркетингов директор в издателство „Жанет 45“, и младата поетеса Ренета Бакалова – бивша ученичка на училището. Той описа работата на редакторския екип, интересния път на една книга от ръкописа до книжарницата и акцентира върху политиката на издателството да подкрепя млади творци. А Ренета представи любимите си автори, насърчи учениците да четат и да пишат и прочете три свои стихотворения.

Двама младши посланици на ЕП представиха откъс от „Пиянството на един народ“ от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Димитър  Даскалов чете на български език, а Ния Новакова – същия откъс на английски език в неин превод. Изборът на заглавието е по повод 65-годишнината на гимназията.

Срещата беше проведена  с активното съдействие на Мая Кюлевчиева, старши учител по английски език , библиотекаря Галина Кривчева и Анелия Митева, старши посланик на ЕП.