В седмицата на дигиталното образование в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ проверяваха решения на задачи с приложението Photomath и обясниха как по-бързо да стигнем до училище като използваме Moovit

Осмокласници създадоха чатбот, който води разговор на всякакви теми. Става дума за компютърна програма, която отговаря автоматично на запитвания на клиенти, създавайки усещането за разговор с истински човек. Този диалог се осъществява чрез текст, аудио или други визуални елементи като изображения и емотикони. „Така няма да има нужда да бъде ангажиран служител, който да отговаря на клиентските запитвания или да пренасочва техни заявки“, обясниха Павел Кацаров и Никълъс Лефтеров от 8 в клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Те използваха търсачка с изкуствен интелект и приложението Google Lens за бързо намиране на информация в интернет.

В седмицата на дигиталното образование, посветена на Международния ден на цифровото образование – 23 февруари, ученици от специалност “Програмист на изкуствен интелект” и профил „Софтуерни и хардуерни науки” споделиха опита си от използването на приложения за изкуствен интелект в образованието. Костадин Рангелов и Мартин Генчев от 10 в клас проверяваха решенията на задачите по математика с приложението Photomath, а Боян Петков и Александър Стамболийски обясниха как по-бързо да стигнем до училище като използваме приложението за градска мобилност Moovit.

Единадесетокласниците Денис Йовчев и Божидар Караколев демонстрираха приложение на OpenAI с изкуствен интелект, което генерира изображения по въведени ключови думи, както и чатбот, който служи за решаването на задачи от различно естество. Съучениците им задаваха въпроси, които те въвеждаха в чата на приложението и демонстрираха как всеки път можем да получим уникален отговор.

Симеон Грозев и Теодор Кяйчев от 12 г клас демонстрираха как бързо и лесно могат да създават и стилизират уеб страници. А с приложението Chat GPT създадоха база данни.

И учениците от V до VII клас използваха изкуствен интелект Chat GPT и DALL-E за да създаване на текстове по определени теми: “Приказка за дигиталното обучение”, “Планети”, “Неутрализация”, “Изчезнали видове животни”, „Хан Аспарух“, изображения по математика – “cube”, “sphere” и по изобразително изкуство  – за генериране на изображение “fantastic animal”.  Мариса Петкова от 7 а побърза да отчете, че информацията невинаги е достоверна, за разлика от достъпа до всякакви данни, който става лесно и бързо.

Бъдещите програмисти на AI, за които обучението е по модела 1:1, влязоха в майсторски клас с гост лектор Борис Михайлов и в занимателни практически дейности и търсеха отговор на въпроса може ли да се учи с AI? Те се запознаха с начините за общуване и трансформиране на AI, как се търси информация и как се използват приложения за виртуална реалност с AI, доколко чатботовете могат да са заместите на информационните канали и какви са рисковете от непознаването и стигмите за AI.