Три от най-автентичните рецепти учениците от ПГ по туризъм изпратиха за участие в националния етап на надпреварата

Инструкции за приготвяне на традиционни, но отдавна забравени родопски ястия, изровиха от прашните фамилни кулинарни тефтери осмокласници от Професионалната гимназия по туризъм за участието си в конкурса „Рецептите на баба“. Най-новото попълнение ученици от специалност „Производство на хляб и хлебни изделия“ се включиха в училищния етап от националната надпревара, организирана от Министерството на образованието и науката. Някои от рецептите, като припитеница и рогатник, даже преподавателите по практика чуха за първи път, но пък бяха любопитни да узнаят от какви продукти се забъркват тестените изкушения.

„Оказа се, че любовта към професията се корени в семейните традиции. Подкрепяни от своите майки и баби, децата се разровиха в старите семейни тефтери и подготвиха автентични рецепти за тестени изделия“, разказа преподавателят по сладкарство и хлебарство инж. Таня Митрева.

Вероника, чиято рецепта се класира на челно място, обясни в какво се крие майсторлъкът при приготвянето на рогатник. Той наподобява родопския клин, като плънката може да бъде от коприва или спанак, ориз и праз или пък картофи и сирене. Но задължително се пече на сач.

Елана разказа как се правят тенурки – замесва се тесто, което се разстила на тънки листове, сгъва се и също се пече на дърва. Нейната рецепта се класира втора.

Боян спечели овациите и третото място с баница с лимонада, която има леко сладникав вкус, но пък става жълта и бухнала. Затова баба му предпочитала лимонадата пред газираната вода.

Учениците от 8 е клас разкриха тайната и на припитеницата – тестото също се точи на тънки кори, върху които се поръсва пълнеж от коприва и сирене. Те представиха още зелник, погача със сирене и смидал, който се забърква от царевично брашно, яйца и сода, пече се и се троши в добавка с масло, орехи, захар и стафиди.

„Рецептите са изключително интересни не само заради странните си имена, а и заради техниките на приготвяне, някои от които забравени във времето. Първите три днес изпращаме за участие в националното състезание, ще се опитаме да ги приготвим в часовете по учебна практика“, каза инж. Митрева.

Целият 8 е клас получи грамота за активно участие.