Ученици от специалност “Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки” на ПГХТТ представиха интердисциплинарен урок на тема „Здравословно хранене за всички“ по проект „Умения за иновации“

Експеримент, показващ вредата от киселинните дъждове върху растенията, с които се храним, представиха осмокласници от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника на интердисциплинарен урок на тема „Здравословно хранене за всички“. Учениците пръскали 3 растения (ягоди) с различни по киселинност разтвори и снимали процеса. Единствената оцеляла саксия  – поливаната с чиста вода – беше показана на гостите. Скоро се надяваме да даде плод, доволни са гимназистите от специалност “Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки”, които работят по проекта на корпорация „Интел“ –  „Умения за иновации“ (“Skills for Innovation”). Проектът е подкрепен от Община Пловдив, а партньор е Центърът за творческо обучение, който подпомага внедряването на облачни технологии в образованието.

Като Гугъл референтно училище ПГХТТ сподели резултатите от проекта и своята добра практика с представители на общината, училища, Медицински университет.

Учениците са разработили сайт с огромно количество информация за здравословното хранене, поднесена по забавен и интригуващ начин. За целта те са използвали инструментите на Гугъл, както и други приложения и платформи – Google Earth, ThingLink, Scratch, LearningApps, Book Creator, Canva, Mozaik, Kahoot.

В сайта им могат да се намерят здравословни рецепти и цели менюта, история и разпространение на храните, статистически изследвания за затлъстяването, чиния за здравословно хранене, интерактивни книжки за различни супер храни и друга любопитна информация. Потребителите имат възможност да потренират с учениците от VIII б клас, като гледате клип с техни упражнения или да поиграят на създадените в сайта игри.