Еднократното изследване за COVID-19 на всички ученици в страната през следващата седмица е осигурено. Вчера в склада на БЧК са пристигнали 665 820 щадящи теста, уведомяват от МОН.  Заедно с резервите, останали след разпределението на тестовете за изследването през тази седмица, в момента са налични общо 746 480 теста. Те са напълно достатъчни за провеждане на нормален присъствен образователен процес с едно тестване във всички училища в страната в общините със заболeваемост над 250 на 100 000 души поне до 17 декември, поясняват още от министерството.

Регионалното управление на образованието в Пловдив очаква да получи област 67 200 теста за нуждите на областта.

Към момента в класните стаи са 70% от учениците от 1. до 12. клас в Пловдивска област, каза началникът Антоанета Кръстанова.  Продължават да пристигат заявки от училища за нови количества, защото още родители подават декларации за съгласие. РУО разполага с резервни количества, така че да отговори на желанията.

Заболеваемостта в община Куклен отново се е повишила над 250 на 100 000 и от днес в едното училище там децата са били тествани, а в другото процедурата започва от утре.

В Сопот и Стамболийски заболеваемостта пада под 500 на 100 000 и от обучение от разстояние в електронна среда учениците се връщат в класните стаи от утре.

В ОРЕС остават  Брезово и Лъки, а на училище без тест са Кричим, Първомай и Калояново.