Все повече седмокласници избират учене чрез работа, сочат данните от първо класиране за прием в гимназиите

Все повече седмокласници избират учене чрез работа и залагат на дуални паралелки. Това сочат данните от първо класиране за прием в гимназиите в Пловдив и областта. Професионалните гимназии направиха немалко, за да рекламират тази форма на обучение, която дава възвожност на учениците да получават и възнаграждения, докато овладяват професия.

Лидерското място заема Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Специалност „Елобзавеждане на производството“ е посочена от 348 ученици. 346 са поискали да учат „Автоматизация на непрекъснати производства“, а 290 – „Микропроцесорна техника“. Гимназията има сключени договори за производствена практика с 35 фирми от региона, където учениците имат възможност да стажуват в реална работна среда и да надграждат знанията и уменията си.

Сред осемте най-желани дуални паралелки се нарежда тази по „Мехатроника“ в Професионалната гимназия по механотехника. Специалността е пожелана от 157 ученици. Учебните програми са разработени в сътрудничество с бизнеса. Тазгодишните дванадесетокласници от специалност „Машини и системи с цифрово-програмно програмиране” бяха първите абитуриенти по дуалната система, които учат на заплата на конкретни работни места.

150 ученици са поискали да бъдат приети в специалност „Експлоатация и поддръжка на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“, а 138 – да учат „Топлотехника“ в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Училището има сключени партньорски договори за провеждане на дуално обучение, което дава реална професионална квалификация и основа за успешен собствен бизнес.

В списъка на най-предпочитаните дуални паралелки попада и „Мебелно производство“ в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване. 139 кандидат-седмокласници са я посочили като желана специалност. Училището е пилотно в страната, въвеждайки дуалната система след редовен прием, а не по проект, затова има сериозен опит в обучението чрез работа. Тази година се дипломираха и първите зрелостници от дуалната форма, специалност „Производство на тапицирани изделия“.

23 са заложените дуални паралелки в държавния план-прием за новата учебна година. Миналата година Пловдив беше първенец в страната с реализирани 16, затова броят им бе завишен.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.