МОН обявява конкурс за ръководния пост

Началникът на РУО в Пловдив Иванка Киркова е освободена дисциплинарно от ръководния пост. Това съобщиха от пресцентъра на МОН. Решението е взето от комисия в министерството след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит, изискани писмени обяснения и изслушване. По същата причина е освободен и началникът на РУО Видин.

В съобщението от МОН се посочва, че в Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица – необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.

В РУО Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.

Министерството на образованието и науката обявява седем конкурса за нови началници на регионални управления на образованието. В Пловдив временно изпълняващ длъжността ще е Антонета Пакова – началник отдел “Административно-правно, финансово, стопанско и информационно обслужване”. Тя вече веднъж е заемала временно поста по време на кабинета Орешарски.

Досегашните началници на РУО в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна и досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността.

Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца. През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността.

В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още шест РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик.

2 КОМЕНТАРА

  1. И тази която направи нарушенията, става началник

  2. ОПОРОЧИ КОНКУРСИТЕ ЗА ДИРЕКТОРИ В ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ!!! ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА В КОМИСИЯТА Марияна Симеонова, ВЛИЯЕЛА на членовете…, така пенсионера от СУ “П. ЯВОРОВ”, продължи като директорка в Песнопой. Генчева-нехаресвана от никого, отиде в автато и т. Н. И т. Н.

Коментарите са затворени.