Седмокласничка от ОУ „Д-р Петър Берон“ носеше молитвения наниз в специално кожено калъфче, ученичка от ОУ „Райна Княгиня“ дойде на изпита по български език с четирилистна детелина

С осветена лично от папа Франциск броеница дойде на днешния изпит по български език и литература седмокласничка от ОУ „Д-р Петър Берон“. Момичето носеше молитвения наниз в специално кожено калъфче с надеждата да й донесе късмет и да се справи без проблем със задачите от теста. Родители й били в Раковски при посещението на Светия отец през 2019 година, когато той бе на визита у нас, и участвали в посрещането му. Оттогава е и броеницата, поставена на видно място в дома им.

5937 седмокласници от Пловдив и областта се явят на национално външно оценяване, сочат данните на Регионалното управление на образованието. Изпитът по български език започна в 9 часа. Учениците ще работят по вариант 1, който бе изтеглен минути преди 8 часа в МОН. Те са разпределени в 512 зали на 141 училища. Квесторите, които ще се следят за реда, са 1892.

Заради ремонт на училищната сграда седмокласниците от ОУ „Екзарх Антим I“ се явяват в сградата на ОУ „Д-р Петър Берон“. Те влизаха от два различни входа и бяха настанявани в отделни корпуси, за да няма пряк контакт между тях.

Четирилистна детелина ще носи късмет на ученичка от ОУ „Райна Княгиня“. Тя дойде и с осветена малка икона.  Родители масово изпращаха децата си тази сутрин до училищната сграда с пожелание за късмет на изпита. Толкова много сме учили, десетки пробни тестове направихме и знаем, че няма какво чак толкова да ни затрудни, споделиха децата с надеждата преразказът да е от името на герой, а не на неутрален разказвач.

Седмокласниците ще работят върху 26 задачи. Времето за работата е увеличено с 15 минути в сравнение с миналата година. Първата част е с продължителност 75 минути. В нея са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба. Всички задачи са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас. Втората част е с продължителност 90 минути – седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.