„Любовта, без която не мога” нищиха кандидат-студенти, 1612 атакуват предварителните изпити

Media-76090-pic

Задача по-малко опрости кандидатстудентския изпит по езикова култура в Пловдивския университет. За разлика от предишни години, настоящите зрелостници умуваха само над три задачи. На първия от поредицата предварителни изпити във вуза вчера се явиха над 900 кандидати. Досега първа задача от теста по български език изискваше да се подчертае правилно изписаната дума. Сега обаче „клопката” да умуват над верния правопис на 60 думи, отпада.

„Любовта, без която не можем” бе темата, по която трябваше да съставят текст.

С всяка изминала година се свива броят на мераклиите да се явят на приемни изпити, но тъй като за право и икономика оценките от матури не важат, все още има и кандидати. Избралите филологически и педагогически специалности масово залагат на матури или оценки от национални състезания.

945 кандидат-студенти се явяват днес, 3 юни, на предварителния изпит по български език в Пловдивския университет, съобщават от висшето училище. По традиция това е най-масовият изпит и обикновено с него се открива изпитната сесия.

Днес се проведоха трите предварителни изпита по биология, психология и география на България. По четири предмета ще изпитват на 5 юни – математика, история на България, теология и химия. На 6 юни ще се проведат изпитите по английски език и информатика, както и тестът със събеседване по физика.

Изпитът за проверка на говорните и комуникативните способности ще се провежда от 3 до 6 юни включително, от 14 до 17 часа в Ректората.

Оценките от всички предварителни изпити са равностойни на тези от редовните през юли конкурсни изпити. На предварителните могат да се явят и завършили средно образование в предишни години. Кандидатите без диплома за средно образование също имат право да се явят на изпити, но не участват в класирането.

С получените оценки кандидатите могат да участват в класирането или да се явят отново на същите конкурсни изпити в редовната кампания през юли, ако получената оценка не ги задоволява. При формирането на бала за класиране се взема по-високата оценка.

Положилите успешно предварителните изпити могат да участват в общото класиране и да подадат документи от 14 до 28 юни.

Кандидат-студенти, издържали изпит на предварителна сесия с отлична оценка (5,50 и по-висока), както и тези,  получили отлични бележки от олимпиади, състезания и международни изпити, които се признават за конкурсен изпит, се записват за студенти.