Инициативата стартира с музикални видео приказки в учебните часове

Опера Пловдив влиза виртуално в класните стаи на пловдивските училища, за да не прекъсва връзката със своята най-млада публика. Със съдействието на експерти от Регионалното управление на образованието операта безвъзмездно подготви и предостави за ползване помощни видео материали за обучението по музика, които ще се използват в модул “Наблюдение в извънучебна среда”.

От началото на май на разположение на учителите по музика са видео адаптации за детска публика от поредицата “Приказките на Госпожа Опера”. В месецa, в който празнуваме Деня на славянската писменост и култура, Опера Пловдив представя трима славянски композитори: Антонин Дворжак, Пьотр Илич Чайковски и Сергей Прокофиев. Освен с творчеството им, музикалните приказки запознават учениците и с три жанра – опера – с “Русалка” на Дворжак, балет чрез “Лешникотрошачката” на Чайковски и симфонична музика с “Петя и вълкът” на Прокофиев. Преподавателите разполагат с линк за сваляне на материалите, които могат да използват по своя преценка в онлайн обучението. Инициативата ще продължи и през новата учебна година с разработването на още помощни видео материали, като представяне на инструменти, на творчеството на композитори, изпълнения от солисти.

Образователната платформа “Госпожа Опера” е разработена, за да събуди интереса към класическата музика у децата. В периода на извънредно положение дейността за деца на Опера Пловдив се трансформира от срещи в зрителната зала в онлайн публикации и образователни материали във facebook страницата на “Академията на Госпожа Опера”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.