Въпреки опцията да подадат заявления онлайн, родители предпочетоха „за по-сигурно“ да отидат на място

Огромни опашки се извиха от рано тази сутрин в училищата центрове за подаване на документи за прием в гимназиите. Припомняме, че от днес до 7 юли се внасят заявления за участие в първо класиране. Това може да става онлайн или в 22 училища в Пловдивска област за кандидатстване след 7. клас.

Отваряме в 8 часа, но когато дойдохме, вече имаше чакащи, обясниха от СУ „Пейо Яворов“.  Изненадата е голяма, тъй като в последните години родителите масово подават заявления онлайн, а освен това сме в епидемична обстановка.

На въпрос защо не кандидатстват от дивана у дома, майките обясниха, че не можели да влязат в системата, тъй като била претоварена, а освен това оценките не били видими и се притеснявали, че няма да бъдат правилно отчетени за формиране на бала.

Страх ни е да не объркаме кодовете на специалностите, обясниха родители от Царацово и Цалапица, които пристигнаха с прилежно подредени желания, написани предварително вкъщи.  „За по-сигурно“ решили да се доверят на учителите, ангажирани с приемането на заявленията в центровете.

Изнервени родители даже отправиха критики, че не е създадена достатъчно добра организация за прием на документи на място. Имаме 5 екипа, защото не сме очаквали такъв наплив, обясниха от „Яворов“.

От Регионалното управление на образованието поясниха, че няма пречка да се подават заявления дори да не се виждат оценките, тъй като балът ще бъде изчислен по един и същи начин. Организационният експерт Рангел Райчев призова родителите да попълват заявленията онлайн и на спокойствие вкъщи, както е било без проблеми в предишните години, вместо да се редят на опашки в жегата.

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили основно образование, включително тези, които не са се явили на НВО по български и математика, като резултатът от двата изпита при балообразуването се приема за 0 точки. За паралелките с профил „Музика“ се кандидатства само с успешно положен изпит за проверка на способностите.

Въвеждането на желанията се осъществява в раздел „Въвеждане на желания“ на онлайн формата за кандидатстване. Училищата с избраните профили или специалности от професии се подреждат последователно според желанията. Изборът става от меню, което включва училищата с прием след завършено основно образование с утвърдените паралелки, както и кодовете им. Учениците могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища, едновременно в повече от една област. Ако ученикът кандидатства и за професионални паралелки, прикачва сканираното медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар. Ако документът не бъде прикрепен, желанието на ученика ще бъде зачетено и с него ще може да участва в класирането, но ако не го представи при записването – губи мястото си.

За да се потвърди електронното подаване на заявлението, се натиска бутон „Запис“, след което в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя.