Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки” стартира онлайн междучасие в ситуацията на извънредно положение, която стана причина за въвеждане на дистанционно обучение.

Инициативата обединява 100 съвременни български автори на детска литература. Те ще направят кратки видеа , които ще бъдат изпращани по имейл до всички училища в страната, които работят по проекта „Разказвачът на приказки”. А това са 250 учебни заведения в 11 областни града, сред които и Пловдив, и 150 детски градини. Училищата могат да качват видеата във Вайбър групите на класа или в друга форма на онлайн общуване с децата.

„Една от препоръките на МОН е децата да не бъдат претоварвани с допълнителни задачи, така че нашата инициатива ще бъде едно разнообразие за тях, почивка от натоварения сложен учебен ден, в която да чуят приказка от самите автори, разказ за творчеството им и пожелание към тях и учителите за здраве, търпение и нови срещи в класните стаи на живо”, коментира двигателят на инициативата Константин-Кирил Иванов.

През трите години от старта й досега тя е срещнала писателите с над 25 000 деца от подготвителна група в детската градина до класовете в прогимназията в общините Пловдив, Хисаря, Съединение, Стамболийски, Карлово, Сопот, Садово.