Гимназията по електротехника и ЕГ „Пловдив” също с призове за иновации по математика и информатика

 

 Зрелостникът, който е носител на купища престижни международни отличия - Петър Гайдаров, е и автор, и научен ръководител в тазгодишната конференция.
Зрелостникът, който е носител на купища престижни международни отличия – Петър Гайдаров, е и автор, и научен ръководител в тазгодишната конференция.

ОМГ „Акад. Кирил Попов” обра отличията от Националната конференция, организирана от Ученическия институт по математика и информатика. Престижното състезание се проведе в Пловдив и след няколкогодишно прекъсване градът на тепетата отново домакинства на изявените в областта на науката таланти от 22 средни училища на 17 града в страната.

С грамоти за отлично представяне бяха наградени разработките на Кристиян Георгиев и Милко Ганев, автори съответно на разработките „Създаване на линейни повърхности чрез лепене на страните на 2n-ъгълноци” и „Нестандартни методи за алгебрични неравенства”. Обявеният за звезда от Азиатската математическа олимпиада миналата година Мирослав Маринов също получи грамота за отлично представяне за „умулативна функция за хвърляне на монета”. Най-добрият математик в Европа, който миналото лято бе сред участниците в престижната академия RSA в Масачузетс – Петър Гайдаров пак срази журито с разработката си „Вектор паркиращи функции и инверсии в дърво”. От своя страна, 12-класникът Петър бе научен ръководител на проекта на съученичката си Таня Оцетарова, която също бе сред отличените.

 11-класникът Мирослав Маринов впечатли журито с разработка "Кумулативна функция върху хвърляне на монета"
11-класникът Мирослав Маринов впечатли журито с разработка “Кумулативна функция върху хвърляне на монета”

Ученическата конференция е една от конкурсните сесии на Ученическия институт, където авторите на подготвени предварително проекти ги представят пред журита от специалисти.  Комисиите разгледаха общо 47 проекта – 19 по математика и 28 по информатика и информационни технологии. Сред наградените бе и 10-класникът от ЕГ „Пловдив” – Христо Даскалов.

В състезанието по информатика грамота за отлично представяне извоюва Паулина Гаджулова, отново от ОМГ. Специална грамота за иновации в образованието спечелиха Виктор Чалъмов и Ангел Генков от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив за разработената българска платформа на ученика.