Състезателите показаха завидни знания за олимпизма, училището официално обяви присъединяването си към кампанията „Мисия Родина“ в присъствието на нейния идеолог Христо Димитров

Къде се провежда първата церемония по откриване в историята на олимпийските игри и откъде произлиза името им, кога е най-доброто представяне на България на олимпиада и на кой състезател не е подобрен до момента олимпийският рекорд.

На тези и още десетки въпроси трябваше да дадат верни отговори участниците в днешния Олимпийски ден в Спортно училище „Васил Левски“. Надпреварата за знаещи е част от инициативите по повод патронния празник на учебното заведение. В  ролята на оценители влязоха зам.-кметът по спорт и младежки дейности и олимпийски медалист Николай Бухалов, Корнелия Найденова и Ваня Йорданова от Национална спортна академия, които са членове и на Национална олимпийска академия на България, хореографът Христо Димитров, както и директорът Ружка Генова. Гости на празника бяха също Магдалена Георгиева – олимпийска медалистка по гребане от Сеул – 1988 г. и Десислава Ангелова (гребане), спечелила квота за игрите в Париж тази година.

Тази година състезанието бе отборно – 5-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас. При много от въпросите най-знаещите не чакаха да ги чуят докрай и удряха звънеца, готови да дадат верен отговор.

Директорът Ружка Генова подчерта, че олимпийските ценности са неизменно свързани с идеите и делата на патрона на училището – Васил Левски и официално обяви присъединяването на Спортното училище към мащабната кампания „Мисия Родина“.

„Философията на олимпийските игри и посланията на „Мисия Родина“ са за мирен свят, хармонично развитие на личността, родолюбие, непрекъснато развитие и усъвършенстване. Нека помним и пазим тези ценности“, каза Генова.

Гост на празника бе основателят и продуцент на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров. Хореографът и режисьор е двигател на кампанията, чиято цел е създаване на неформално общество, което чрез поведението и делата си да стане фактор на промяната и да убеди повече млади хора, че е възможно да открият щастието, смисъла и призванието си у нас. След неговото приветствие към учениците, учителите и гостите младите спортни надежди прочетоха принципите на олимпизма и на „Мисия Родина“.

Официалното честване на патронния празник на Спортното училище ще бъде на 19. февруари в клуба на общежитие 1. Десетимата най-добри спортисти за 2023 г. ще поднесат венец пред паметника на Апостола в двора. В 10 часа в Музея на славата ще започне тържеството за празника, на което ще присъстват и именити спортисти, прославили училището.

По повод 75-годишнината си училището пуска нова модна линия. Тениските бяха демонстрирани днес, като всеки желаещ може да поръча брандирани фланелки, ключодържатели, мешки, пуфове за телефони.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.