Учениците от НУ „Климент Охридски” изучават олимпийските спортове и континенти, правят хартиен глобус

16463708_1641020596203153_2941946170326427650_o

Миналогодишната олимпиада в Рио роди детска планета в пловдивското село Войсил. Идеята за проекта, който бе представен на Третата регионална конференция на началните учители, е на преподавателя Марияна Хаджийска, ръководител на следобедните занимания по интереси. Водена от посланието на 31-те олимпийски игри – „Да спасим планетата!“, тя решава да провокира децата да учат и творят по темата.

В училището, което има 82-годишна история, се обучават и възпитават ученици от подготвителна група до и 4.клас. 70 на сто от децата са от малцинствата.

„Петте дни от седмицата, за които имаме учебна програма, съответстват на петте олимпийски кръга, а те символизират участието на петте континента в най-голямото спортно състезание. Предварително беседвахме и децата научиха, че синият кръг е символ на Европа, черният – на Африка, червеният – на Америка, зеленият кръг – Австралия, а жълтият – Азия”, обяснява Хаджийска.

След като разбрали повече за игрите, децата получили задача да издирят кои са спортовете на олимпиадата, на какво ни учи спортът, кое е по-важно – участието или победата. Проучвали в екип, а след това в клас представяли подготвената информация.

В поредица от следобедни занимания учениците от втори, трети и четвърти клас разглеждали снимки от олимпиадата, гледали и коментирали откриването, и най-вече българското участие.

„Посланието „Да спасим планетата” ни водеше през всички етапи от работата ни. Припомнихме ученото по човек и природа – как си взаимодействат живата и неживата природа, какво трябва да правим, за да я пазим, изрязваха и лепиха по темата. Изработихме континентите. Поставих им задача да нанесат съответните животни и растения, които имаха предварително разпечатани, да ги оцветят или изрисуват”, разказа Хаджийска.

По почина на спортистите на олимпиадата, децата получили семена, които посадили в двора на училището. Както състезателите засадили в парка в Рио 207 растителни видове, отговарящи на страните участнички.

Децата от Войсил създали послание, като използвали песента на Крисия „Планетата на децата“. На изработените от тях постери те призовават за мир и за загърбване на различията.  „Да бъдем толерантни един към друг!”, „ Да няма добри или лоши, повече или по-малко успешни!”. „Всеки да се изразява свободно такъв, какъвто е!”, са част от посланията на учениците. Ентусиазирани малчугани превърнали хартиена лампа в глобус. Нарекли го своята детска планета, закачили го да виси от тава и под него подредили творенията си.

Проектът съвсем не свършва до тук. Предстои появата на Слънчева система и изработването на книжни с още любопитни факти за континентите.