В момента текат довършителни ремонти на ДГ "Едгар Бороу", чиято реконструкция започна през август.

„Обмисляме как да помогнем за реновиране на футболното игрище на СУ „Черноризец Храбър“, защото се намира извън училищната ограда“, каза кметът на „Тракия“ Костадин Димитров, който се кандидатира за трети мандат

В момента текат довършителни ремонти на ДГ “Едгар Бороу”, чиято реконструкция започна през август.

Теренът от 10 дка зад хотел „SPS” e отреден за училище и на това място ще бъде изградена новата Математическа гимназия. Това каза кметът на „Тракия” Костадин Димитров, който е кандидат за трети мандат. Темата за строителството на нова сграда за пореден път е на дневен ред, тъй като елитното училище се задъхва от недостиг на помещения. От години гимназията дели база с ОУ „Драган Манчов”. 2000 ученици разполагат с общо 44 класни стаи и на този етап е невъзможно да се говори за преминаване на едносменен режим, каквито са изискванията на МОН. Още повече, че значителен брой от децата в основното училище са на целодневно обучение.

Припомняме, че миналата година бе създадена комисия към Общинския съвет, в която влязоха представители на всички политически сили в местния парламент, на Регионалното управление на образованието и на МГ. Работната група излезе със становище, че гимназията има нужда от нова сграда, но трябва да се осигурат средства за проектиране и строителство. Комисията трябваше да проучи също дали теренът е преобразуван в зелена зона, както алармираха съветниците от БСП, или е отреден за строеж на учебно заведение.

Проектът, с който разполага МГ, има нужда от актуализация. Предварителните изчисления показват, че за строителството ще са нужни около 20 млн. лева.

„Общият устройствен план е съобразен с този проект. Водени са неколкократно разговори с правителството и имаме обещание, че в държавния бюджет за догодина ще бъдат заложени средства за две училища в Пловдив. Убеден съм, че едното ще е за Математическа гимназия и аз ще направя всичко, което зависи от мен това да се случи. Да не забравяме, че там се  създава бъдещият интелектуален елит”, коментира Костадин Димитров. Самият той е завършил специалност „Математика и информатика” в Пловдивския университет, а главният архитект на района Яна Желязкова е кадър на МГ.

Другата задача, с която се е заел, е футболното игрище на СУ „Черноризец Храбър”, което обаче се намира извън училищната ограда. Водил е разговори с директора Елена Кисьова, с която работят от години в синхрон, като идеята е след 17 часа игрището да бъде предоставяно на спортните клубове срещу наем. Приходите ще са за училищния бюджет. Тротоарите, пешеходните зони и парковите пространства в съседство са обновени.

По идея на Костадин Димитров в тракийските училища бе възстановена утринната гимнастика. За да бъдат запалени учениците, в школата гостуваха именити спортисти като Цветана Пиронкова. Той е готов да се отзове на всяка директорска покана и да съдейства инициативата да придобие по-широк обхват.

„Като кмет разбирам, че няма по-важен приоритет от местата, където се развиват и обучават нашите деца. Държа те да бъдат сигурни, спокойни, красиви. Затова реновирахме яслите и детските градини в „Тракия”. Остават само още две – „Десислава“ и „Еделвайс“, а аз оставам решен да довърша започнатото. Последната ни гордост е новата детска ясла „Приказка“, казва Костадин Димитров. Предвидено е тя да бъде разширена и приемът да се увеличи с 4 групи. Проблемът с недостига на места, според Димитров, може да се реши с изграждане на корпуси към съществуващите детски градини.