От днес започва попълването на свободните места, учениците подават документи в съответните училища

Общо пет паралелки ще бъдат закрити след приключилото трето класиране за гимназиите в Пловдив и областта, тъй като броят ученици е под норматива, съобщават от Регионално управление на образованието. Първите паднаха още преди края на трети тур – „Обществени науки“ в СУ „Хр. Ботев“ в Лъки, а в калоферското СУ „Хр. Ботев“ – две половинки, обединени в една паралелка по специалностите „Моделиер-технолог на облекло“ и „Приложен програмист“. Няма да се формират още „Елобзавеждане на транспортна техника“ в ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ в Карлово, „Пътен строител“ в ПГ по транспорт и строителни технологии м Пловдив и „Електротехника и енергетика“ в ПГ по селско стопанство в Белозем.

Свободните места са публикувани в сайта на РУО и на съответните училища. 7 ученици се търсят за попълване на паралелката „Музика с английски“ в СУ „Любен Каравелов“, а 4 – за иновативната „Музика с IT“. В ПГ по облекло „Ана Май“ има по 14 вакантни бройки за специалностите „Дизайнер“ и „Маникюрист-педикюрист“, както и 4 за „Козметик“. 11 места за „Спедитор“ има в ПГ по транспорт и строителни технологии. В ПГ по кожени изделия и текстил обявяват 17 бройки за „Конструиране, моделиране и технология на обувни изделия“, 10 – за „Производство на облекло от текстил“ и 8 – за „Конструиране и моделиране на кожено-галантерийни изделия“. Най-много свободни места в ПГ по машиностроене има за специалност „Подемно-транспортна техника“ – 16. За „Пътно-транспортна техника“ се търсят още 7 ученици. В СУ „Софроний Врачански“ 11 са местата за специалност „Икономическо информационно осигуряване“. В останалите училища има единични непопълнени бройки.

Приемането и допълването на утвърдените паралелки до максималния брой ученици 26 се организира от училището, за което директорът създава комисия. Кандидатите подават заявление до директора и оригиналите  на документи. Критериите за класиране следва да съответстват на начина на балообразуване за дадения профил/специалност от професия и училище. За училищата и профилите с квоти освободените места се обявяват и запълват без да се променя квотата. Ако мястото е освободено от момче, следва да бъде обявено за момче и да бъде класирано момче. Срокът за подаване на документи за участие в класирането за обявено свободно място не следва да бъде по-малък от 3 дни. Комисията изготвя протокол с формираните балове на всеки кандидат, който се представя в РУО с окончателните списъци на записаните.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.