Мерките влизат в сила от петък и ще продължат до 21 декември, обяви здравният министър

С два месеца се удължава извънредната  епидемичната обстановка в страната. От петък вечерта до 21 декември се преустановяват всички присъствени учебни занятия на учениците от 1 до 12 клас. Прекратяват се заниманията на място и в университетите. Спират се посещенията в детски градини и ясли. За новото затягане на мерките съобщи след заседание на МС здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки на храна в дома или офиса. Преустановяват се посещенията в търговски центрове и тези от тип мол. Изключение се прави за офисите за услуги и хранителните магазини вътре в големите обекти.

Спират се и спортните занимания, фитнес залите затварят. Ще се правят изключения само за международни състезания. Парковете остават отворени.

“Не налагаме вечерен час, няма и други строги мерки, които са характерни за някои от страните от Европейския съюз и съседни държави”, обяви министър Ангелов.

От Националния оперативен щаб подчертаха, че целта е да се намали натискът върху здравната система. Очакванията са първите резултати от взетите мерки да се видят след няколко седмици.

Новите мерки бяха лансирани още в понеделник, когато стана ясно, че след обсъждане с премиера Бойко Борисов и правителството ще се вземе крайното решение.

Новината за затягането на мерките среща несъгласие от страна на бизнеса. Работещите са притеснени, че ще останат без доходи. За днес е насочен и протест против затягането на мерките и евентуален локдаун.