Областният оперативен щаб реши да се слеят грипната с междусрочната. 20,6 на сто са заболелите в областта, отсъстващите учители са 7,72%

Учениците от Пловдив и областта излизат в грипна ваканция от сряда – 25 януари, реши след днешното си заседание Областният оперативен щаб. Тя ще продължи до 31 януари и ще се слее с междусрочната. Което означава, че учениците се връщат в клас на 6 февруари. Средният процент отсъстващи в областта е 20,6, обяви старши експерт Антоанета Кръстанова от Регионално управление на образованието. Отсъстващите учители са 7,72%.

Наред с преустановяване на учебния процес, се прекратяват и извънкласните занимания. Препоръката на РЗИ е да се ограничат събиранията на ученици в затворени помещения. По данни на инспекцията е увеличен броят на болните от остри респираторни заболявания и грип, тип А. Противоепидемичните мерки, които са в сила отпреди седмица, се удължават до края на януари.

“Бяхме категорични, че в края на срока не е подходящо преустановяване на учебните занятия. Но здравето на децата трябва да бъде запазено, затова подкрепихме предложението на щаба с ясното съзнание, че част от учениците и родителите ще изпитат притеснение. Защото това е време, в което се оформят срочните оценки”, каза още Кръстанова. И добави, че ако е имало ритмичност в оценяването по време на срока, едва ли последните дни ще са решаващи.

Най-много са болните в Садово, Куклен и Брезово, където средният брой на отсъстващите е над 20 на сто.